Varna
19°
ясно небе
Влажност: 52%
Вятър: 5m/s NW
Четенето на романи ускорява дейността на мозъка
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

3029579-poster-p-1-3029579-who-needs-business-school-the-hidden-startup-resources-at-your-local-libraryБритански учени са проследили реакцията на мозъка при всяка нова дума с помощта на магнитно-резонансна томография

Психолози и невролози от Университета в Ливърпул стигнали до извода, че четенето на качествена художествена литература оказва върху мозъка ефект на реактивен ускорител. Изследователите накарали доброволци да четат оригинални и опростени откъси от Шекспир, Уъдсуърт и Елиът.

Реакцията на мозъка при всяка нова дума се проследявала с помощта на магнитно-резонансна томография. Снимките показали, че оригиналните текстове с множество метафори и сложен синтаксис провокирали много по-силен и продължителен отклик, изисквали по-голям обем памет и стимулирали участниците в експеримента да продължат с четенето.
Освен това се изяснило, че четенето на поезия особено активизира дясното полукълбо, в което се съхранява автобиографичната памет, помагаща на читателя да види личностния си опит в светлината на прочетеното.

“Изследванията показват, че литературата е способна да открива нови хоризонти на съзнанието, да формира мисли, да създава мисловни връзки както у младите, така и при възрастните хора”, заяви професорът по английска литература Филип Дейвис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *