• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 61%
  Вятър: 5m/s WSW
  Чиновниците най-пострадали при злополуки
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  чиновници, работа

  Нарастват инцидентите на работното място

  810 трудови злополуки са регистрирани през първото тримесечие на годината, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Това означава, че всеки ден средно по 9 служители претърпяват инцидент, докато изпълняват трудовите си задължения. Данните сочат още, че за една година трудовите злополуки се се увеличили с 10%. През първото тримесечие на миналата година инцидентите в офиса са били 715, а година по-късно достигат 810, съобщава “Монитор”.

  Без промяна обаче остават най-рисковите професии. Според данните на НОИ най-много трудови инциденти са регистрирани при чиновниците. 10% от злополуките са станали именно с такива служители. Оказва се също така, че от всички 84 инциденти с държавни служители, 48 са се случили по време на път за работното място.

  “В сектор “Държавно управление“, за разлика от частния сектор, трудовите злополуки не могат да се укрият”, обясниха експерти от социалното министерство.

  На второ място сред най-рисковите професии се нареждат лекарите. За 3 месеца в НОИ са регистрирани 70 инцидента с медици, 60% от които по време на път за работа. Челната тройка допълват професионалните шофьори, при които са отчетени 47 злополуки.

  Освен увеличение на трудовите инциденти статистиката отчита и почти двоен ръст на смъртните случаи на работното място.

  През първото тримесечие на тази година с фатален край са завършили 14 инцидента, което е с 6 повече спрямо същия период на 2016 година.

  Най-много трудови злополуки от началото на година са регистрирани в София – 313, 4 от които са завършили със смърт на работника. Във Варна са отчетени 73 инцидента, като нито един от тях не е завършил с фатален край. Два са били жертвите на труда в Пловдив, където са регистрирани 72 инцидента.

  До 2020 година работодателите ще могат да кандидатстват за европейски пари, с които да подобрят на условията на труд в предприятията си. Парите се отпускат по схема “Безопасни условия на труд“, която разполага с 80 млн. лв. С парите шефовете могат да закупят нова техника, работно облекло и предпазни средства на служителите си.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg