Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Откриха 1 милиард съветски рубли в ракетен силоз
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Рубли съветски

Днешната им стойност е 18 млн. долара

Група руски ентусиасти откриха близо 1 милиард рубли от съветско време, складирани в изоставен ракетен силоз недалеч от Москва, предаде Би Би Си.

Съоръжението, което не е използвано от рухването на СССР през 1991 г., било пълно с банкноти. Те били с различни номинали, както и от различни години на издаване – от 1961 до 1991 г. По официален обменен курс на СССР стойността им е 33,3 милиона долара, а по днешен курс – 18 милиона долара.

Откритите пари обаче вече нямат никаква стойност, тъй като повече не могат да бъдат обменени. Освен това голяма част от банкнотите с лика на съветския вожд Владимир Илич Ленин са повредени от наводнения, каквито станали през последните години.

Ентусиастите решили да претърсят Владимировския регион, за да издирят парите, за които се носели слухове сред местните, че са скрити в силози. Хората обаче не смеели да ги търсят, защото знаели, че съоръжението е свързано с програмата за балистични ракети, и смятали, че е замърсено с радиация. Което се оказало невярно.

Кой, кога и защо е оставил сериозната сума в силоза не е ясно. По онова време 100 рубли са били прилична месечна заплата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *