Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Случай на марсилска треска във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Марсилска треска

57 ухапани от кърлеж за седмица

За периода 26.05.2017 г. – 01.06.2017г. регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници.

Регистрирани са 39 случая на чревни инфекции срещу 49 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 32 ентероколита, 1 салмонелоза и 6 ротавирусни ентерита. От въздушно- капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 78 лица срещу 86 за предходната седмица, представени от: 72 случая на варицела и 6 – на скарлатина. Случаите с диагноза ОРЗ са 85 срещу 106 за предходната седмица. С диагноза Грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина” е постъпило за лечение 1 лице. С усложнения след преболедуване от ОРЗ са общо 20 лица: от тях с бронхити –9 и с пневмония – 11.

През изминалата седмицата има 1 регистриран случай на заболял от Марсилска треска. Има съобщени с бързи известия 57 лица, ухапани от кърлеж. В биологичната лаборатория на РЗИ са извършени 12 изследвания – 10 случая с Иксодес рицинус, 1 – Рипицефалус сангвинеус и 1 – епително образование.

В имунизационния кабинет през отчетния период са преминали общо 73 лица. Проведени са общо 40 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 10 лица. В КАБКИС са изследвани 21 лица. Извършени са 35 епидемиологични проучвания на болни с ОЗБ, съобщават от РЗИ-Варна.

1 коментар

  1. Петър

    Хора пазете се много и чете подробно за кърлежите и болестите които пренасят. Писано е много и не е напразно. Имам горчив опит след ухапване с заразен с Лаймска болест кърлеж: https://vrediteli.bg/laimska-bolest-morbus-laimi-borelioza-borreliosis

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *