Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Лечебниците задлъжнели, здравната система в колапс
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Нова болница бе открита във Варна-DSC_5767

Кадрова криза в Карлово, лечебницата в Шумен с дългове

Данните за финансовото състояние на болниците в страната са изключително тревожни. Това стана ясно от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров по време на парламентарен контрол в петък. Заради кризата в сектора предстои депутатите да обсъдят на дебат съдбата и бъдещето на лечебните заведения.

„В последните седмици, зачестяват случаите на закриване или сливане на общински болници, а областните са в изключително затруднено финансово състояние. Стотици хиляди българи са лишени от достъп до здравеопазване“. Това са част от мотивите на „БСП за България“, които са инициатори на дебата.

В четвъртък стана ясно, че най-голямата спешна болница в страната – „Пирогов“ е натрупала дългове само за месец май в размер на половин милион лева, основно от спешни случаи. От лечебното заведение обявиха, че ако трябва да се съобразят с финансовия лимит на НЗОК, болницата ще преустанови дейност. В изключително затруднено положение е и болницата в Ловеч.

В петък пък здравният министър посочи поредна лечебница, която е затънала в дългове – МБАЛ-Шумен, чиито загуби са в размер на 1,54 млн. лв. Болницата беше обединена с тази в Нови пазар заради категоричен недостиг на медицински и финансов ресурс за съществуването на болницата в Нови пазар.

Лечебното заведение в Карлово също е изправено пред тежка кадрова криза, подобно на много други в страната.

Болничният сектор и съдбата му ще бъдат подробно обсъдени от депутатите на 9 юни.На 9 юни депутатите се събират, за да обсъдят бъдещето на болниците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *