• Varna
  4°
  ясно небе
  Влажност: 60%
  Вятър: 2m/s SSE
  РЗИ – Варна предупреждава за риск от малария
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  komar

  В България има 39 вида кръвосмучещи комари, във Варненска област са установени 22 – 3 маларийни и 19 немаларийни

  Заради засиления мигрантски поток към България и страните от ЕС от държави с разпространена малария е налице риск от възстановяване на местната трансмисия на заболяването. Това предупредиха от Регионалната здравна инспекция(РЗИ) във Варна, пише Дарик.

  През миналата година у нас са регистрирани 28 случая на малария. Диагнозата е доказана при 9 българи (от които един починал), двама чужденци и 17 бежанци, настанени в центровете в Любимец, Харманли и София.

  С настъпването на потенциалния малариен сезон, който в нашата страна е от април до октомври, се повишава рискът за заразяване на специфичните преносители (комарите от род Anopheles) и възникването на местни случаи на малария, съобщават още от РЗИ – Варна.

  В България има 39 вида кръвосмучещи комари. От тях във Варненска област са установени 22 – 3 маларийни и 19 немаларийни. Рискови по отношение на инфекциите, пренасяни от тях, са курортните комплекси „Златни пясъци“, „Камчия“ и „Шкорпиловци”, местностите „Черноморец”и „Фичоза”, Морската градина, Аспаруховския парк, деретата във Варна, блатата около Казашко, Езерово, Страшимирово, Разделна, Белослав и Фериботен комплекс, лонгозните гори по поречието на река Камчия в близост до селата Старо и Ново Оряхово, Пчелник, Венелин, Горни Чифлик, Гроздево и Цонево, около язовирите – Николаевка, Аспарухово и други, допълва “Черно море”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *