Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Варненско лято приключи с бурни аплодисменти
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

59

Сателитна прожекция на „Травиата“ от Метрополитън опера в Ню Йорк със Соня Йончева е финалният акцент от неговата програма

С бурни аплодисменти на крака приключи двайсет и петото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Негов край сложиха кукленият мюзикъл за възрастни „Авеню Q” и концертът на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени под откритото небе на двора на Археологическия музей.

51

Юбилейното издание добави още 52 събития към изминалите над 740 от неговото начало, включващи театрални и танцови спектакли, пърформанси, изложба, прожекции, концерти, срещи и дискусии в девет различни пространства във Варна. Около 10 000 зрители са посетили разнообразната програма през единайсетте фестивални дни, а двайсет международни гости – представителни на различни фестивали и организации от САЩ и Европа, проследиха програмата Шоукейс и взеха участие в професионални срещи.

41

Финалният акорд на театралния форум ще сложи сателитната прожекция от програмата на Метрополитън опера на живо от Ню Йорк – операта „Травиата“ на 12 юни от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. За втора поредна година Театралното „Варненско лято“ прави преход към Международния музикален фестивал „Варненско лято“, с когото заедно осъществяват излъчването на представления на една от водещите оперни сцени и във Варна с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

В „Травиата“ от Джузепе Верди блести българското сопрано Соня Йончева. Изпълнението й на Виолета в продукцията на Метрополитън опера се нарежда сред най-добрите интерпретации на обречената куртизанка. Постановката на немския режисьор Вили Декер е станала вече култова след като има премиера на Залцбургския фестивал през 2005 г. със звездите Анна Нетребко и Роландо Виясон. Заедно със Соня Йончева на сцената на Метрополитън е изгряващият американски тенор Майкъл Фабиано в ролята на нейния любовник Алфред. Томас Хемпсън пее една от своите най-добри партии – тази на Жорж Жермон, осъдителния баща на Алфред. На диригентския пулт е директорът на Операта в Сан Франциско Никола Луизоти.

Билети могат да се закупят на касата на Фестивалния конгресен център.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2017 се организира от Фондация „Виа Фест“ със сътрудничеството на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър. Реализира се в партньорство с Фондация „Арт Офис“, с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и на Обединена българска банка. Медийни партньори на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Варна – БНР, Телевизия и в-к „Черно море“, Дарик Радио – Варна, Литературен вестник, Народно дело, Petel.bg, Градското списание, formalno.com, въпреки.com, Портал „Култура“ и ОРКА – студио – Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *