Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
14 юни е големият фламенко ден във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Alento2_Copy_Stanislav Belyaevsky

Националният балет на Испания за пръв път ще играе в столицата на Балетната Олимпиада

Специални декори ще превърнат Зала “Конгресна” на Двореца на културата и спорта в сцена на страстните и изтънчени танци, с които най-популярните посланици на испанската танцова култура по света ще посветят варненската публика в духа на своята традиция

Bolero-4

Утре е грандиозният танцов спектакъл на Националния балет на Испания във Варна, който публиката на морския град очаква с огромен интерес. Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта вече се подготвя за историческото събитие – сценичното оформление ще я превърне в ефектна сцена на страстните и изтънчени танци на световноизвестните гости. Началото на спектакъла е в 19:30.

Bolero 2 by Jesгs Robisco

Ден преди свoето първо излизане на варненска сцена трупата даде пресконференция в Радио Варна. Артистичният директор на балета Антонио Нахаро отбеляза, че 40-те танцьори идват в българския морски град с ясното съзнание, че ще играят пред публиката на първото и най-престижно професионално балетно състезание в света – Международния балетен конкурс Варна. Той посочи, че всички 80 танцьори в трупата преминават солидна класическа подготовка, а и час и половина от техните репетиции винаги са отделени за класическия балет. Всеки техен танц обаче е посветен на мисията на Националния балет на Испания – да бъде посланик на културата на своя народ по света. Затова и всички артисти в трупата работят перфектно с основния фламенко инструмент – кастанетите. Антонио Нахаро открои различните стилове на испанския национален танц и развитието му в модерното време, които ще бъдат представени в спектакъла – всеки от тях е основа на четирите постановки, които ще видим утре. Сред тях са и испанският фолклорен танц, и сарсуела, и изисканият ескуела болера, в който познавачите откриват най-много допирни точки с балетната класика.

Alento8_Copy_Stanislav Belyaevsky

За първи път пред българската публика ще се играят „Болеро” по музика на Равел и хореография на Рафаел Агилар, „Ritmos” по хореографията на Алберто Лорка, „Soleá del Mantón” с хореограф Бланка Дел Рей и „Alento” с хореограф Антонио Нахаро. Директорът на националната трупа наблегна на факта, че ще видим цяла палитра от богатството на испанския танц, а фламенкото ще бъде с участието на двама фламенко китаристи, на перкусионист и вокал – така че преживяването ще е максимално автентично.

Солистът в „Болеро” – Серхио Бернал, който необичайно за мъж, влиза в партия, изпълнявана от редица диви на балетното изкуство, сподели за личната си среща с великата Мая Плисецкая и вдъхновението, което е почерпал от нея за своята отдадена игра в тази изключителна постановка. Солистът в „Ritmos” Едуардо Мартинез подчерта значението на класическата подготовка за този стилизиран танц и на артистичния усет и универсалността за финалния „Alento” – вълнуваща смес от джаз, блус и испански дух. Изящната Инмакулада Саломон призна, че поддържането на върхова форма е от основно значение за предизвикателствата на танците, като допълни, че здравословното хранене е гаранция, че ще могат да се справят и с тежестта на извънредно пищните костюми, достигащи тегло до 15 килограма, работа на законодатели на световната мода. Ще я видим с един от тези величествени костюми в женския солов танц „Soleá del Mantón”, танц, за който тя казва, че стъпва на много чувствена музика и не остава никого в залата недокоснат от магията на движението.

Гастролът на Националния балет на Испания във Варна е организиран от продуцентска компания БГ Саунд Стейдж, с генералното спонсорство на Уникредит Булбанк и с подкрепата на посолството на Кралство Испания у нас, Рока България и Grand Mall, както и с и медийното партньорство на Dnes.bg, Dir.bg, Go Guide, Actualno.com, Телеграф, Монитор, Offnews.bg, Djambore.com, Stand.bg, Timeart.me, Trio.bg, Kafene.bg, Meloman.bg, Vibes.bg и Peika.bg. Билетите са от 40 до 80 лв. Във Варна могат да се закупят от касите на Двореца на културата и спорта, и Летен театър, както и от мрежата на Еventim в цялата страна – бензиностанции OMV, магазинитe Office 1 Superstore, Техонополис, книжарници Orange, и в интернет от http://www.eventim.bg/bg/bileti/nacionalen-balet-na-ispani-ruseruse-sofia-varnabarna-182/events.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *