• Varna
  8°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Вятър: 4m/s SE
  Варна приема част от събитията в българското председателство на Съвета на ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Общините ще получат финансиране за реклама на културното си наследство по време на домакинството ни

  Варна ще бъде домакин на 4 срещи на високо равнище по време на председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г., обяви в сряда ресорният министър Лиляна Павлова.

  Варна приема 4 заседания на българското председателство на Съвета на ЕС-DSC_8458

  Тази среща е в контекста на посещението на еврокомисар Тибор Наврачич – с ресори образование, култура, спорт и младежки политики, който идва във Варна по повод титлата Европейска младежка столица, поясни кметът Иван Портних. „През 2018 г. ще имаме изключително много възможности да презентираме Варна на високо ниво, което е голям шанс за града ни“, каза той.

  Първата среща във Варна от календара на Българското председателство ще е на министрите с ресор туризъм на страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Събитието, насрочено за 14 юни 2018 г., се организира от Министерството на туризма и в него ще участват 15 министри, посочи министър Павлова.

  Неформално заседание на Работната група „Конкурентноспособност и растеж“ се планира в морската ни столица на 8 юни 2018 г. На него ще присъстват всички държави-членки на ЕС, очакват се над 80 експерти.

  „По време на заседанието ще се обсъжда и темата за единния цифров пазар като част от ресора на бъдещия еврокомисар на България – г-жа Мария Габриел“, каза още министър Павлова.

  „Тъй като в морската ни столица има още една инициатива – „Варна – град на знанието“, именно в нея на 7-8-и юни 2018 г. ще се проведе Комитетът по образование. Той е организиран съвместно с Европейската комисия“, допълни Павлова. Въпросите, които ще бъдат поставени, обхващат всички равнища на образование и обучение – от образованието в ранна детска възраст до висшето образование и ученето за възрастни.

  Третото важно събитие, което ще е във Варна, е насрочено за 4-5-и юни 2018 г. Тогава ще се проведе неформалното заседание на Комитета по търговска политика, а Министестерството на отбраната организира специално обучение по морска сигурност. В него ще участват 70 експерти, ще се проведе във Военноморското училище и също е под егидата на Българското председателство.

  „Паралелно с това България има културна програма, която се провежда по време на формалните и неформалните съвети в Брюксел и София. Това, което предвиждаме, е Министерството за Българското председателство да отвори една грантова схема за всички общини на стойност 300 000 лв. Общините ще могат да кандидатстват със своите партньори и неправителствени организации за проекти под егидата на председатеството, насочени към популяризиране на държавата и към културното наследство“, обясни министър Павлова.

  На 12 август във Варна ще се съберат младежките посланици на България в председателството – артисти, спортисти. Тук ще са Кристиян Костов, Павел и Венци Венц, ще бъде интересно събитие, заяви спортният министър Красен Кралев. Той представи накратко приоритетите на министерството , свързани с първото полугодие на 2018 г. “В областта на спорта основният ни приоритет по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година ще бъде борбата с допинга. Това е естествено продължение на цялостната политика, която правителството на Бойко Бoрисов и Министерството на младежта и спорта провеждат в последните години. Предвиждаме провеждането на един сериозен семинар относно превенция на употребата на допинг от младите хора в професионалния спорт и в спорта за всички. Това ще бъде основен акцент, който ще открие и нашето Председателство на Съвета на ЕС.

  Друга важна тема е насърчаването на европейските ценности чрез спорт. България предвижда приемането на заключения на Съвета по този приоритет. Европейската комисия отдава голяма важност на спортната дипломация. Ще се постараем в рамките на нашето председателство да има приети заключения, свързани с популяризирането на европейските ценностите чрез спорт. Акцентирах и върху спорта за всички като инструмент за интеграция и мост между традициите и иновациите. По тази тема ще има конференция и среща на генералните директори на държавите-членки, работещи в политиката за спорт.

  Ще проведем Европейски спортен форум на 21-22 март 208-а, на който ще присъстват представители на много спортни организации, спортни медии, спортни университети, международни федерации, неправителствени организации. Около 400 участници ще дискутират водещите теми в областта на спорта. Приоритетите ни в областта на младежта ще бъдат основно свързани с ролята на младите хора като двигатели на позитивна промяна и тяхната роля като посланици на мир, сигурност и единство. Държим да има приемственост, поради това нашите Заключения ще имат цел да надградят тези, приети по време на Холандското председателство – целим предотвратяването на всякакви форми на радикализация и агресия сред младежи. Другата ни приоритетна тема е свързана с ролята на младите хора като основна сила при изпълнението на Целите за устойчиво развитие, както и засилване на демографския подем в Европа. Целта ще бъде да дискутираме с държавите-членки как младите хора могат да бъдат припознати като посланици на устойчивото развитие и как могат да бъдат включени в изпълнението на политики в тази област. Продължава работата по изпълнението на европейския процес за включване на младите хора във взимането на решения “Структурен диалог”.

  Планираме да проведем Европейска младежка конференция, в рамките на Председателството, на която ще съберем млади хора, младежки организации и представители на институции, които ще дискутират новата Европейска стратегия за младежта, в чието създаване България ще има водеща роля. На 12-ти август във Варна ще бъде отбелязан Международният ден на младежта по един нов начин – с концерт, на който ще бъдат представени и Посланиците за младежта по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Това са млади, известни и успешни хора, артисти и спортисти. Все пак ще издам някои имена– Кристиян Костов, нашата гордост от Евровизия, както и Павел и Венци-Венц. Поканили сме и едни от най-талантливите спортисти, които защитават честта на България по различни спортни форуми, но все пак нека изненадата да остане за 12 август, когато за първи път ще бъдат представени във Варна”, обясни Кралев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *