Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Започват рокади на училища във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Учениците се местят през следващата учебна година заради мащабни ремонти

Седем хиляди ученици от Варна ще бъдат преместени в други учебни сгради, заради мащабни ремонти на седем училища и три детски градини по програмата “Региони в растеж”. Това съобщи Лилия Христова – директор на дирекция “Образование и младежки дейности” в Общината, цитирана от Радио Варна. Общата стойност на проектите е над 19 млн. лева.

Седем общински училища и три детски градини ще бъдат обновени по първия проект, за който са отпуснати 16.5 милиона лева. Вече 10 фирми са кандидатствали за изпълнение на строителните работи в първите пет училища, за които са готови документите за започване на ремонтите. Общината се извинява на родителите, но няма друга възможност за извършване на строителните дейности, обясни Христова. Решението за преместването на учениците ще бъде гласувано на сесия от общинските съветници. Рокадите, които ще продължат най-вероятно през цялата следваща учебна година, ще засегат Първо основно училище, СУ „П-Яворов”, VII СУ „Найден Геров”, ОУ „Константин Арабаджиев”, СУ „Димчо Дебелянов”, ОУ „Никола Banцаров”, ОУ „Стефан Караджа” и детските градини „Светулка”, „Първи юни” и „Ян Бибиян”.

Учениците ще бъдат насочни към други училища, предимно към тези, в които в момента се учи на една смяна. Така, например, 4-та гимназия ще поеме класовете на “найден Геров”. Това ще се отрази и дневния режим на учениците във Френската, които досега започваха първия час по-късно от връстниците си с двусменен режим.

Парите по проекта са за реконструкция на сгради, боядисване и ремонт на стаи, коридори и тоалетни, за обновяване на физкултурните салони и дворовете на учебните заведения. В част от сградите ще бъдат изградени рампи и асансьори, ще има обособени кътове за отдих. Най-сериозен ще е ремонтът в училище “Найден Геров” заради пукнатина в основите на едно от двете клила на сградата.

Две професионални гимназии: ПГГСД „Николай Хайтов” ПХГИ „Д-р Иван Богоров” ще бъдат обновени по другия проект, който е на стойност 2,8 млн. лева.

По програма “Региони в растеж” ще бъдат ремонтирани още две варненски училища, но с проекти, ръководени от Министерствата на културата и на спорта. Това са Спортното училище и НУИ “Добри Христов”. Проект за обновяване на 8 професионални гимназии във Варна пк подготвя Министерството на образованието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *