Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Жителите на Хунза са открили тайната на вечната младост
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

С глад и студ те живеят до 120 години

Оазис на младостта – така наричат Долината на река Хунза на границата на Индия и Пакистан, където местните хора живеят до 110-120 години.

blogger-image-1454752460

Жителите на Долината Хунза се отличават от съседните народности – външно те приличат на европейци. Според легендата началото на малката планинска държава е поставено от воините на Александър Македонски по време на неговия Индийски поход.

Хунзите имат свой език – бурушаски /досега не е открито родство с други езици по света/. Те изповядват исляма, но не този, който познаваме, а исмаилитски – една от най-мистичните и тайнствени религии. Общуването с Бога е нещо много лично, затова при тях не можете да чуете характерните за исляма призиви за молитва.

Хората от племето хунза се къпят в ледената вода дори при минус 15 градуса, до сто години участват в активни игри, 40-годишните жени изглеждат като девойки, а на 65 все още раждат деца. През лятото се хранят със сурови зеленчуци и плодове, през зимата – с изсушени на слънце кайсии и кълнове, както и овче сирене.

Gli-Hunza-la-popolazione-più-longeva-del-mondo-562

А ето и друг интересен факт – по време на “гладната пролет” (периода от 2-4 месеца, в който плодовете още не са узрели) те почти не се хранят и само веднъж на ден пият напитка от сушени кайсии. Този пост е издигнат в култ и се спазва строго.

Шотландският лекар МакКарисън, който първи е описал Щастливата долина, подчертава, че употребата на белтъчини там е много ограничено – 50 г в денонощие, а мазнините са само 36 грама.

Начинът на хранене е основният фактор за здравото дълголетие на племето хунза. Ето кои са най-важните предимства на този хранителен модел: преди всичко вегетарианство, предимство на суровите продукти като в ежедневното меню преобладават заленчуците и плодовете и то само тези, които са отгледани в родната почва, умерена употреба на сол, редовни периоди на гладуване.

Hunza-–-The-only-people-in-the-world-without-cancer

Тайната на дълголетието за местните жители се състои в следното: бъди вегетарианец, труди се повече, движи се постоянно и не променяй ритъма на живот, така ще доживееш до 120-150 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *