• Varna
  10°
  слаб дъжд
  Влажност: 81%
  Вятър: 3m/s ENE
  Еврокомисар Тибор Наврачич: Варна е млад град с европейски перспективи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Еврокомисар Тибор Наврачич- Варна е млад град с европейски перспективи-DSC_8587

  „Поздравления за титлата „Варна – Европейска младежка столица“. Варна вече се намира в престижната компания на Ротердам, Торино, Антверпен, Прага, Марибор, Солун, Клуж Напока, Гянджа. Варна има дълга история, с много култури. Това я превръща в идеално място за изучаване на миналото, Варна е млад град, с европейски перспективи – почти половината жители са под 35-годишна възраст, затова е логично да носи тази титла“. Това каза европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич при откриването на Националната младежка среща „Младежки пространства”, която се проведе в морската столица.

  Еврокомисар Тибор Наврачич- Варна е млад град с европейски перспективи-DSC_8533

  Форумът се организира от Младежко сдружение за мир на Балканите и Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности” и в партньорство със сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, Национален младежки форум и MoveBG.

  Еврокомисар Тибор Наврачич- Варна е млад град с европейски перспективи-DSC_8567

  Тибор Наврачич допълни, че в момента в Европейския съюз се обсъжда приемането на нова Стратегия за младежта. „Вече започна обсъждането на основните характеристики на тази стратегия, която ще очертае младежките политики за следващите 20 години. Трябва да дадем възможност на младите хора да бъдат активни граждани и да изграждат устойчиви общества, които да посрещат големите предизвикателства, пред които сме изправени. Нека да има повече младежки пространства, които да бъдат изпълнени с енергия, идеи и предложения за бъдещето на Варна, България и Европа“, посочи Тибор Наврачич.

  Еврокомисар Тибор Наврачич- Варна е млад град с европейски перспективи-DSC_8568

  „Чест е за Варна да бъде домакин на най-голямото младежко събитие в България – Националната среща „Младежки пространства“! Благодаря на комисар Наврачич, че е част от това събитие!“, заяви кметът на морската столица Иван Портних. Той подчерта, че местната власт работи активно за реализиране на каузата „Варна – град на знанието“ в две направления – развитие на образованието и инфраструктурно обновление. „Училищата и университетите трябва да бъдат наложени като разпознаваеми и търсени младежки пространства. Възможност за това дава неформалното образование и веднага мога да дам пример в тази насока – преди дни във Варна инициирахме пилотно издание на международния фестивал ВарнаЛит , по време на който 30 млади писатели влязоха в клас! Така оборихме първия мит, че младите хора, че нашите деца са нечетящи! Срещите се оказаха много успешни и изненадващи – и за нас, и за авторите.

  Еврокомисар Тибор Наврачич- Варна е млад град с европейски перспективи-DSC_8565

  Преминаха при огромен интерес към книгите, към авторите, към творчеството!“, каза кметът. Той подчерта, че Община Варна е пионер в осигуряването на средства за образование – 104,2 млн. лв. са осигурени тази година, което е около 30% от макрорамката на бюджета. Успоредно с това са договорени 16,3 млн. лв. по ОПРР за ремонт на 7 училища и 3 детски градини, 3,5 млн. лв. се отпускат за спортни площадки в училищата. Изграждането на нова сграда на библиотеката и на Математическата гимназия също са част от усилията ни за създаване на привлекателни младежки пространства, допълни кметът. Приветствие към участниците във форума отправиха Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Петър Николов – зам.-министър на образованието, Мирчо Христов – изпълнителен директор на сдружение „Варна –Европейска младежка столица 2017“. Сред гостите на събитието бяха представители на Гянджа, Брага и Клуж Напока – градове, които също са били носители на престижната титла.

  Еврокомисар Тибор Наврачич- Варна е млад град с европейски перспективи-DSC_8617

  След форума еврокомисарят и кметът посетиха Социалната чайна. По-късно в Икономическия университет във Варна европейският комисар Тибор Наврачич, президентът на България Румен Радев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът Иван Портних ще участват в дискусия, част от инициативата „Граждански диалог” на Европейската комисия, организиран от Представителството на Европейската комисия в България.

  Еврокомисар Тибор Наврачич- Варна е млад град с европейски перспективи-DSC_8529

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *