• Varna
  15°
  разкъсана облачност
  Влажност: 72%
  Вятър: 7m/s E
  Гонят работната ръка от морето с ниски заплати
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Плаж туристи

  Хотелиери търсят персонал почти за всички позиции

  Проблемът с работната ръка по българското Черноморие става осезаем. Хотелиери търсят персонал почти за всички позиции – камериерки, пикола, сервитьори, бармани, готвачи, преводачи, аниматори, съобщи Труд. “Причините за недостига на работна ръка са ниските заплати и кратката заетост. Предлагат се между 500-600 лв. за нискоквалифициран труд, 600-700 лв. за рецепцията, където трябва и чужд език”, заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

  По думите му недостигът в ръководните позиции по Северното Черноморие е около 10%. На юг бизнесменът Веселин Налбантов, който е един от големите хотелиери в Слънчев бряг и заместник-председател на Съюза на собствениците описва ситуацията така: “Казал съм да наемат всичко, което мърда. Да, даваме 600 лева за почистване, но за хора в пенсионна възраст този доход може да е добра добавка към пенсията”. Налбантов е категоричен, че на ръководни кадри се предлагат заплати от 1500 до 2000 лева, но и там има проблем с намирането им.

  Ниските заплати в туризма са ясно илюстрирани и в официалната статистика на НСИ. Със средна заплата от 611 лева секторът “Хотелиерство и ресторантьорство” е в дъното на класацията по доходи в страната при средно общо възнаграждение от 1036 лв. в края на март. Хотелиерка с над 30 години в бранша от Южното Черноморие, пожелала анонимност, прави емоционално обяснение на ситуацията: “Нещата са страшни. Чакаме учениците от гимназиите да свършат годината, за да ги наемаме за основен персонал, но качеството не е добро. Бягат към Западна Европа и ние не можем да им дадем нищо”.

  Тя се надява на внос на хора от чужбина, но е скептична, че един украинец, например, ще е добър кадър в наш хотел, най-вече заради езиковата преграда. “Още преди сезона бизнесът заяви нужда от между 6000 и 8000 чужди работници. Много от работодателите трябва да разберат, че за обучен кадър трябва да платят повече. Моите студенти признават, че предпочитат да работят в чужбина, не само заради факта, че заплащането е в пъти повече, но заради това, че всичко е регламентирано. Всяка минута работа отгоре, всяка длъжностна характеристика”, коментира и Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

  1 коментар

  1. Нойо

   Ха добър ден! И от Конго ( не от Украйна), маймуни да внасяте, ако им плащате по 600лв. , и те ще избягат.Крайно време е Българските ” пишман” бизнесмени да разберат, че се намират в Европейският съюз.Има свободно придвижване на хора и ресурси.И се състезават с истински Западни Бизнесменти за кадърните си и работливи хора.А западните бизнесмени знаят ,че най-големия и най-важен актив за една фирма са ХОРАТА.А на тях се плаща толкова ,че да живеят достойно и да си посрещат разходите.
   Това нашите селски тарикати кито притежават Хотели по Черноморието още не са го научили.Нищо , ще го научат по ТРУДНИЯ НАЧИН.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *