• Varna
  10°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 2m/s ESE
  Варна отново ухае неповторимо през юни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  received_10209412532102132

  Как обаче изглежда омайният мирис в цифри?

  Само в централния район „Одесос” липите са 2500 (или всяко четвърто дърво в района), пише Дарик. Ароматното дърво е най-често срещаният вид в централната градска част. Участва активно в близо 50 улици и булеварди, като например ”Цар Освободител”, ”Мария Луиза”, ”Владислав Варненчик” и ”Сливница”. Това се посочва в Публичния регистър на озеленените площи във Варна.

  Ароматната липа преобладава и сред дърветата в район „Приморски”. В „Младост” е сред трите най-често срещани дървесни видове, след кестените и акациите. Липата е характерен вид и за „Владиславово”, а в „Аспарухово” омайващият аромат тези дни се дължи на около 250 липи.

  Във Варна се срещат главно дребнолистна и сребролистна липа. Това е един от най-добре приспособяващите се и ефектни с короната си дървесни видове за градски условия, но съществуващите дървета често са в силно напреднала възраст (между 65 и 70 години). Често дърветата са във влошено състояние поради неправилна резитба и болести, се отбелязва още в Зеления регистър на Варна.

  Липите са често срещани и в кв.”Галата”, както и в селата Звездица, Константиново и Тополи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *