Varna
21°
ниска облачност
Влажност: 49%
Вятър: 8m/s SE
Лондон обещава: Права за европейците, 5 г. престой
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

received_10209412586783499

ЕС настоява: Права до живот за европейците на Острова!

Късно снощи британската министър-председателка Тереза Мей представи първо пред лидерите на ЕС предложението на Лондон за уреждане правата на европейците, живеещи на Острова, пише dnes.bg. След напускането на Великобритания само хората, които имат поне 5-годишен престой в кралството към 29 март 2019 г – датата на излизането от ЕС – ще могат да запазят правата си. Те ще трябва да докажат срока с документи и да кандидатстват за регистриране като кандидати.

Тези, пристигнали между дата, която ще бъде определена допълнително, и напускането, ще получат 2 г “гратисен период” да узаконят престоя си, с цел да могат да кандидатстват за постоянно пребиваване при достигане на 5 години.

Европейската комисия, която вече обяви преговорната си позиция, има по-щедро предложение. Според Брюксел всички европейци, намиращи се в Обединеното кралство към датата на напускане, би трябвало да запазят доживот равните си права за работа, образование и достъп до социалните системи, независимо колко време са прекарали във Великобритания.

Освен това ЕС желае членовете на техните семейства, извън Кралството да получат същите права, за да не се разделят семействата.

Комисията предлага същите условия и за британските граждани, живеещи в Европа. В Обединеното кралство в момента живеят 3,2 млн европейски граждани, а в останалите 27 еврочленки – 1 милион британци.

Лидерите на общността решиха още да продължат икономическите санкции срещу русия.

Решението за удължаването на санкциите идва, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са докладвали пред колегите си, че няма напредък по изпълнението на минските договорености от страна на Кремъл.

Германия и Франция, заедно с Русия и Украйна, образуват т.нар. Нормандска четворка, която договори през 2014 г. условията за прекратяване на военните действия в Украйна и изтеглянето на руските части от източните части на страната.

Икономическите санкции са в сила от 3 г и засягат стратегически орасли като търговията с оръжие и стоките с двойна употреба, както и най-новите технологични достижения в областта на добива и търсенето на нефт. ЕС забранява и на 5-те най-големи руски банки, 3-те топ енергийни компании и трите най-големи производители на оръжие, да търгуват на европейските капиталови пазари. Санкциите, които изтичат на 31 юни ще бъдат удължени с 6 месеца.

В понеделник ЕС реши да продължи и санкциите срещу Русия, наложени за анексирането на Крим. С 1 г бяха удължени ограниченията за инвестиране в Крим на европейски компании, оказване на консултанска помощ, в търговията и в туризма. Преди да бъде взето решението украинският президент Петро Порошенко се срещна с президента на Съвета на ЕС Доналд Туск в Брюксел. Туск, който е поляк, поздрави на украински език гражданите на Украйна с успехите им по пътя към Европа и със свалянето на визите за Европа, които те “не са получили даром”, а “с много труд и често с кръв”.

Късно снощи британската министър-председателка Тереза Мей представи първо пред лидерите на ЕС предложението на Лондон за уреждане правата на европейците, живеещи на Острова. След напускането на Великобритания само хората, които имат поне 5-годишен престой в кралството към 29 март 2019 г – датата на излизането от ЕС – ще могат да запазят правата си. Те ще трябва да докажат срока с документи и да кандидатстват за регистриране като кандидати.

Тези, пристигнали между дата, която ще бъде определена допълнително, и напускането, ще получат 2 г “гратисен период” да узаконят престоя си, с цел да могат да кандидатстват за постоянно пребиваване при достигане на 5 години.

Европейската комисия, която вече обяви преговорната си позиция, има по-щедро предложение. Според Брюксел всички европейци, намиращи се в Обединеното кралство към датата на напускане, би трябвало да запазят доживот равните си права за работа, образование и достъп до социалните системи, независимо колко време са прекарали във Великобритания. Освен това ЕС желае членовете на техните семейства, извън Кралството да получат същите права, за да не се разделят семействата.

Комисията предлага същите условия и за британските граждани, живеещи в Европа. В Обединеното кралство в момента живеят 3,2 млн европейски граждани, а в останалите 27 еврочленки – 1 милион британци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *