• Varna
  9°
  ясно небе
  Влажност: 71%
  Вятър: 3m/s S
  Олимпиада събира във Варна 200 млади математици
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  received_10209413807974028

  За първи път морската столица е домакин на престижното международно състезание

  За първи път Варна ще бъде домакин на XXI Балканска олимпиада по математика за ученици до 15,5 г., с активната подкрепа на Община Варна. Съорганизатори са Съюзът на математиците в България, Регионалното управление на образованието (РУО) и Математическа гимназия „Д-р П.Берон“. Провеждането на форум е част от инициативата „Варна – Европейска младежка столица 2017.

  Престижното международно състезание е с 30-годишна история, а регламентът му е послужил за образец при създаването и провеждането на много олимпиади по света. Състезанието играе важна роля за откриване и развитие на млади таланти в областта на математиката.

  Тази година в олимпиадата ще се включат 200 участници от 11 държави: България, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Албания, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Кипър и Молдова. Заедно с тях сили ще премерят отборите от 7 държави-гости: Франция, Азербайджан, Казахстан, Филипини, Саудитска Арабия, Таджикистан и Туркменистан. Официалното откриване на събитието е в неделя, 25.06., 11 ч. в СОК „Камчия“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *