Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Откриха недокосвана 200-годишна библиотека
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

48e356cffadcfae02e8c0dc7e82338a0_XL„Капсулата на времето“ се намира в град Буйон, Белгия

Преди няколко дни е открита „капсула на времето” – недокосвана 200 години библиотека в малкия град Буйон, Белгия, съобщава lira.bg

Агентът по недвижими имоти Хенри Готс (Henri Godts), който отговаря за нея, получил информация от собствениците на имота, че са намерили малка тайна библиотека, принадлежала на предишния собственик. Той бил френски интелектуалец, който явно е дезертирал по време на френската революция и потърсил убежище в Белгия. Донесъл обаче със себе си невероятна библиотека, която повече от два века остава тайна.

ил.2-4

„Изключително рядко е да се появи такава стара автентична библиотека. Все едно съм попаднал във времева дупка и се намирам в XVIII век. Книгите са толкова добре запазени, все едно са излезли току-що от печатната преса” – обяснява агентът Хенри Годтс.

Библиотеката съдържа 182 много редки книги от XVIII и XIX век. Мястото е изцяло обзаведено с оригиналните мебели за времето, когато е било използвано. Това му придава допълнителен чар и историческа важност.

Повечето книги там описват екзотични страни, различни региони и цивилизации от целия свят. Донякъде като „Уикипедия” за времето си.

Една от най-интересните находки е стар атлас, направен от самия Абрахам Ортелий, смятан за най-великия картограф в онези години. Атласът е от 1575 г. и е определян от много специалисти като първият модерен атлас.

За да добиете представа колко е рядко това откритие – атласът на Абрахам Ортелий е излязъл само в 100 екземпляра, а през вековете повечето от тях са изчезнали. Един брой от него е оценяван между 40 000-45 000 евро, но на търга, който ще се състои тези дни, може да достигне много повече. Началната цена на останалата библиотека пък се очаква да е между 32 500 и 41 000 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *