Varna
18°
ясно небе
Влажност: 72%
Вятър: 3m/s NE
Лекари: Може да загубим парите от ЕС за нови линейки
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

линейка

В момента са стопирани проектът в спешната помощ за закупуване на 400 линейки, ремонт на 150 филиала и 36 спешни отделения, както и продължаващото обучение на медиците

До декември трябва да стартират проектите за модернизация и обучение в спешната медицинска помощ, в противен случай средства в размер на 160 млн. лв. ще бъдат загубени, алармират медици от Спешна помощ, информира БНР. Те предупредиха, че от три месеца спешните отделения работят извън закона.

„В момента са стопирани проектът в спешната помощ за закупуване на 400 линейки, ремонт на 150 филиала и 36 спешни отделения, както и продължаващото обучение на медиците“, каза д-р Десислава Кателиева, председател на ресорната асоциация.

„Министерство на здравеопазването със служебен министър д-р Илко Семерджиев не е подкрепил сключването на проекта и стартирането му. Още 12 месеца ще продължаваме да бъдем със старите линейки, при старите условия на труд“, обясни тя.

Заради отменения стандарт по спешна медицина в частта за спешните отделения, те функционират извън закона: „Няма нормативен акт, който да визира какво е спешно отделение, кой работи в него. Няма нормативен акт, който да ни защити при обвинение, че сме причинили вреда на наш пациент. Няма и как ние да осигурим качество и бързина на обслужване, след като няма изискване да го правим“.

От своя страна, министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира, че проектът по оперативната програма „Региони в растеж“ за спешната помощ не е спрян, а само забавен.

„Не е спрян, а забавен с четири месеца. Направихме и група, която ще форсира изпълнението на проекта, съкращаваме сроковете, актуализирахме си и графика. До края на годината имаме амбициозната цел да обявим поканата за подаване на проектното предложение, и на второ място, медицинския стандарт, знаете се променя, в момента се променя за Спешна помощ“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *