Varna
21°
ниска облачност
Влажност: 49%
Вятър: 8m/s SE
Рязкото захлаждане след жегите е опасно
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

жега

Над 980 са повикванията в Центъра за спешна медицинска помощ през уикенда в София. На хората с хронични сърдечно-съдови проблеми влияе и рязкото заглаждане.

За съжаление хората не спазиха съветите на метеоролозите да не излизат в горещото време. Увеличиха се доста колабиралите хора на улицата”, каза говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Катя Сунгарска пред “Фокус”.

Най-честото повикване е било за стенокардии, за повишено кръвно налягане, болки в сърдечната област. Имаме и доста колабирали хора заради жегата, особено в съботния ден, посочи Сунгарска.

Тя припомни, че са призовали в събота и неделя да се намали алкохолът или да се спре.

“Не е толкова страшно да не се пие 24 часа, но имахме и доста повиквания за алкохолно опиянени. През нощта на събота срещу неделя имахме над 17 случая за алкохолно опиянени, което е адски много за едно нощно дежурство“, допълни медикът.

По думите ѝ високите температури допринасят за това състояние, тъй като така или иначе организмът е в стрес от жегата, опитва се да се мобилизира, за да преодолее екстремната ситуация и когато се сложи и алкохол и то в по-големи количества, вече става опасно и за живота.

„Идва захлаждане, но проблемът е, че като толкова рязко се променя температурата и има дъждове и бури, рязко се променя и атмосферното налягане, което повлиява на хората, особено хронично болните. Увеличават се оплакванията на хората, които имат хронични сърдечно-съдови проблеми“, каза Сунгурска.

Тя съобщи, че през изминалото денонощие няма сигнали за пострадали от дъждовете и градушките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *