• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 57%
  Вятър: 8m/s W
  Вицепремиерът се зае с приватизацията на Български морски флот от Домусчиеви
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Валери Симеонов

  По думите на Валери Симеонов след приватизацията досега половината кораби са нарязани на скрап

  Вицепремиерът Валери Симеонов ще постави на днешното заседание на Министерския съвет въпроса за нарушения на приватизационния договор за Българския морски флот, съобщи самият той пред Нова телевизия.

  Компанията е приватизирана през 2008 г. от компанията KG Maritime Shipping, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, и по думите на вицепремиера досега половината кораби са нарязани на скрап. “От персонал 2360 човека, които трябва да имат на десетата година – догодина, 2018 г., към момента имат 124 работещи и всичко това не е основание за прекратяване на приватизацията, можете ли да си представите?” – възмути се Валери Симеонов.

  Той каза, че по дело пред “продажния” според него Арбитражен съд при Българската търговско-промишлена палата държавата е задължена да плати и да промени условията в приватизационния договор. Сега, по думите на вицепремиера, са нужни 2.4 млн. лв., за да може това решение да се обжалва пред Върховния касационен съд. Без да изясни същността на процедурата той подчерта, че дори държавата да загуби делото, парите ще останат в бюджета на Министерството на правосъдието, тоест ще се “прехвърлят от единия джоб на държавата в другия”.

  Симеонов задал въпрос на последното правителствено заседание, но не получил отговор и увери, че ще повдигне темата отново днес.

  В началото на април 2017 г. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което позволи договорът за приватизация на Параходство “Български морски флот” (БМФ) да бъде променен. Основното желание на собствениците е да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите. Оправданието им е, че има “стопанска непоносимост”, тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ, писа “Капитал” през май.

  Искът е срещу Агенцията за приватизация и е от юли миналата година. Арбитражът в състав Валентина Зартова, Станимир Цоцов и Дончо Хрусанов уважава желанието на корабособственика. Държавното ведомство ще трябва и да заплати и част от разноските на частната компания по делото в размер на 3.7 млн. лв. И най-вече на собствениците на флота са спестени неустойки от над 55 млн. лв., които иначе би трябвало да се платят през лятото на 2018 г. за неизпълнението на условията по приватизационния договор.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *