Varna
18°
ясно небе
Влажност: 72%
Вятър: 3m/s NE
Градушката вдига цените на плодовете и зеленчуците
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

зеленчуци

Засегната е реколтата от сливи, ябълки, кайсии, череши, праскови, като на места в Източна и Западна България пораженията са много сериозни

Цените на плодовете и зеленчуците у нас ще се покачат заради градушките, но поскъпването няма да е драстично. Причината е, че 85% от плодовете и зеленчуците у нас са вносни, а едва 15% е родното производство, заяви пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. По думите му засегната е реколтата от сливи, ябълки, кайсии, череши, праскови, като на места в Източна и Западна България пораженията са много сериозни. “Има фермери със 100% щета от градушката, а обезщетението, което предоставя министерството на земеделието и храните, не може да покрие само разходите на производителя през годината”, добави той.

Данните на комисията за стокови борси и тържища показват, че 57% от предлаганите на пазара у нас домати са вносни. През юни производството на български оранжерийни краставици се увеличава, но все още относителният им дял е по-малък от количествата вносна продукция и представлява 41%.

Количествата картофи от старата реколта намаляват, но на пазара има предлагане и на пресни картофи и българската продукция съставлява 77% от общото количество продажби.

Наблюденията през последните години са, че производството на ябълки в страната е изключително малко и предлаганите количества не могат да задоволят търсенето, твърдят експертите на комисията. Относителният дял на български ябълки на пазара е 38%, такива са и половината ягоди и едва 31% от кайсиите.

В същото време през юни цените на родните и вносните домати са по-високи с 10-15% спрямо година по-рано. Поскъпването при краставиците е с 2-14%, а на салатите, репите, тиквичките и морковите – с около 5-10%.
Поскъпване спрямо същия месец на предходната година има при ябълките – с 12-17%, ягодите – 14% и кайсиите – с 20%.

1 коментар

  1. Олег

    Ама не може да бъде! И черешите дето свършват през юни ли затри градушката през юли? Леле боже – валяла е в миналото!!! Лоша работа!
    И като са толкова големи пораженията в западна България случайно на Колхозния по 1 лв/кг ли са кайсиите или по-скъпи? Щото в западна България и по-точно в София на Женския пазар за по 1 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *