Varna
30°
ясно небе
Влажност: 37%
Вятър: 7m/s W
Тръмп не е знаел за срещата на сина си с руска адвокатка
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Новини Лондон
Снимка: Новини Лондон

Доналд Тръмп-младши не е съобщил на баща си за срещата си с руска адвокатка, за която се твърдяло, че разполага с компрометираща информация за съперника му на президентските избори Хилари Клинтън. Това заяви самият той в интервю за „Фокс нюз“ след поредната порция разкрития от сагата за предполагаема руска намеса в изборите от 2016-та година, предаде БНР.

В интервюто Тръмп младши обяснява мълчанието си с това, че не е имало какво да съобщава на баща си, тъй като е оценил срещата си с руската адвокатка Наталия Веселницкая като „загубено време“: „Това не беше нищо и нямаше какво да му съобщя. Дори не бих се сетил за това, ако не бяхте започнали да се ровите в тази история. Това бяха 20 минути загубено време. Агенция ДПА допълва, че от публикуваните от Доналд Тръмп-младши вчера имейли личи, че той с готовност е приел помощ от, както му било казано, руското правителство, което искало да съдейства на кампанията на баща му. Комисията по разузнаване в Камарата на представителите иска Доналд Тръмп-син да се яви пред нея и да отговори на въпроси за въпросната среща. Водещи сенатори също заявиха, че разследването за евентуална руска намеса, трябва да проучи срещата на Тръмп-младши.

Публикуваните и-мейли могат да се приемат за първия случай, който показва, че човек от обкръжението на Доналд Тръмп е бил готов да приеме помощ от чужда държава за повлияване резултата от изборите за президент. От веригата от съобщения става ясно, че пиар агента Роб Голдстоун e информирал, че е разполагал с данни, свързани с „подкрепата на руското правителство за Тръмп.“ На това Тръмп-младши отговаря със задоволство. Размяната на мейли води до среща с руския адвокат Наталия Веселницкая. Тя отрича да е работила за руското правителство и настоява, че не е разполагала с опетняваща за Клинтън информация. На срещата в Тръмп Тауър в Ню Йорк от юни миналата година са присъствали освен Тръмп-младши, Пол Манафорт – тогавашният шеф на предизборната кампания на републиканския кандидат за президент и Джаред Кушнер – съпруг на дъщерята на Доналд Тръмп.

Демократи коментират, че новите разкрития демонстрират важността на разследването за руска намеса в изборите миналата година. Някои описват случилото се като действия, целящи да се подкопае американската демокрация с помощта на вражески настроена чуждестранна сила. Републиканци пък описват Тръмп-младши като порядъчен човек и заявяват, че медиите раздухват ненужно случилото се. Междувременно самият президент Тръмп, който не е знаел за контактите, похвали решението на своя син да публикува информацията за срещата си.

От своя страна, топ демократът от комисията по надзор в Камарата на представителите поиска участвалите да предоставят всякаква налична документация по случая. Демократът Илайджа Къмингс заяви в писмо, че срещата от девети юни миналата година повдига въпроси относно „уважението към онези принципи, на които стои демокрацията на страната.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *