Varna
21°
ясно небе
Влажност: 40%
Вятър: 5m/s ESE
Местят учениците от две варненски училища в други учебни сгради
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Изпити, ученици

То се налага заради предстоящ мащабен ремонт на сградата, в която се помещават Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ и ОУ „Антон Страшимиров“

Съветниците от ПК „Наука и образование“ към Общински съвет – Варна, одобриха преместването на учениците от две варненски училища в други учебни сгради. То се налага заради предстоящ мащабен ремонт на сградата, в която се помещават Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ и ОУ „Антон Страшимиров“.

Учениците от основното училище ще бъдат преместени в ОУ „Н. Вапцаров“ и в СУ „Н. Бозвели“, а тези от професионалната гимназия – в Българския морски квалификационен център, който се намира във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Центърът ще предостави 17 учебни зали и 5 административни помещения, напълно достатъчни за провеждане на учебен процес на две смени. Конкретни срокове за преместването няма, тъй като все още текат процедури за избор на изпълнители на предвидените строително-монтажни дейности.

Ремонтът на училищната сграда ще бъде направен с европейски средства по оперативна програма „Региони в растеж“. В проекта е включена и Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“. Учениците от това училище обаче няма да бъдат местени, тъй като няма база във Варна, в която да се обезпечи и практиката, и учебният процес.

В двете училищни сгради се предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност, обновяване на дворните пространства, създаване на достъпна архитектурна среда, като общият размер на безвъзмездната финансова помощ е близо 2,8 млн. лева. Изпълнението на проекта трябва да приключи през 2019г.

Окончателното решение за преместването на учениците ще вземе Общинският съвет, като преди това въпросът ще бъде обсъден и от комисията по „Собственост и стопанство“.

Сред точките в дневния ред бе предложението на Синдиката на българските учители директорът на СУ „Климент Охридски“ Петко Петков да бъде удостоен с почетен знак „За заслуги към Варна“. Петков е директор на учебното заведение от 1998 г., като през годините е получавал редица отличия.

Съветниците дадоха съгласието си Петков да бъде удостоен със златен почетен знак. Предложението бе препратено до ПК „Култура и духовно развитие“ и до Председателския съвет към ОбС-Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *