Varna
26°
ясно небе
Влажност: 44%
Вятър: 6m/s SE
Задържаха в съдебната зала българка, издирвана в Австрия за измама
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

арест

Варненският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Разград от края на юни тази година, с което се допуска екстрадицията на Севда Балова, издирвана от съдебните власти на Република Австрия заради измама, извършена през есента на 2016 година. Решението не подлежи на обжалване.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че българката бе задържана на 1 юни 2017 година в Исперих на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в Wiener Neeustadt, Австрия. В ЕЗА се посочва, че Балова, в съучастие с друго лице и с намерение да се обогати, въвела в заблуждение Ахмед Ч., представила му неверни факти и така го склонила да извърши парични преводи в размер на 7918 евро. След разкриване на измамата и по инициатива на Австрийските съдебни власти българката е била обявена за международно издирване чрез Шенгенската информационна система. При определяне на първоначалната мярка за неотклонение, заради представени медицински документи за влошено здравословно състояние, ОС-Разград й е определил „домашен арест“.

При постановяване на решението за предаване на компетентните власти на Република Австрия, на 27 юни 2017 година съдът в Разград е изменил от „домашен арест“ в „задържане под стража“ процесуалната мярка за принуда спрямо Балова.

След като разгледа жалбата срещу решението за екстрадиция и изменението на мярката на Севда Балова, днес Варненският апелативен съд потвърди всички основания на първата съдебна инстанция за предаването на българката на съдебните власти в Австрия. Представени са всички посочени в ЗЕЕЗА документи и основания за предаването й на молещата държава, която гарантира, че ще проведе разследване и ще организира справедлив процес.

Апелативният съд във Варна потвърди и изменението на мярката за неотклонение от „домашен арест“ в „задържане под стража“. Севда Балова беше задържана в съдебната зала и ще дочака предаването си на австрийските власти в затвора Сливен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *