• Varna
  18°
  ниска облачност
  Влажност: 72%
  Вятър: 3m/s W
  Циклонът Медуза “издуха” туристите от Гърция (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  DE73Wj_XkAIqpzq

  Проливни дъждове и последвали наводнения причиниха сериозни проблеми в части от Гърция, където от неделя бушува циклонът “Медуза”. Тежко засегната е северната част от страната. Съобщава се за блокирани от наводненията пътища, отнесени настилки, паднали дървета и катастрофи. На Олимп е валял сняг.

  За момента има данни за един загинал. Той е бил ударен от светкавица в Амфилохия.

  Най-много поражения във вторник се наблюдават на полуостров Халкидики, където много от районите остават под вода, съобщава БНР.

  В Ситония също е обявено бедствено положение. Според синоптиците циклонът се измества на изток и ще напусне територията на Гърция. (В момента в Истанбул валят поройни дъждове – вижте видео)

  Прогнозата за България »

  Бурята принуди много туристи да преустановят почивката си. Хората, избрали да прекарат почивните си дни на къмпинг, са най-засегнати. Туристите, отседнали в хотели, също напускат. Тези, които са избрали да останат в южната ни съседка, трябва да изчакат няколко дни, докато морската вода отново стане приятна за плаж след проливните дъждове.

  Пожарните екипи в страната продължават да вадят автомобили, потънали в кал. Като цяло щетите от пороя са големи, съобщават местните медии.

  Министерството на външните работи посочи, че няма пострадали българи.

  Генералното консулство на България в Солун следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. Към момента към мисията ни за съдействие са се обърнали двама наши сънародници, понесли материални щети и загубили документи вследствие на наводненията. Служители на консулството ще посетят засегнатите райони, за да окажат съдействие на засегнати български граждани на място.

  Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на генералното консулство в Солун. Наши сънародници, които са понесли материални щети и/или са загубили документи за самоличност вследствие на проливните дъждове, също могат да се обърнат за съдействие към генералното ни консулство на следните телефони:

  0030 2310 829 210
  0030 2310 869 510
  0030 2310 869 520

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *