Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Данъчните запечатаха 29 заведения по морето
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

cash-register-1572126_960_720

Над 1200 проверки по Северното Черноморие и населените места по крайбрежието са извършили служители на НАП от началото на юли.

Данъчните инспектори проверяват за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Контролът се осъществява от органите по приходите чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на плащанията и отразяването им в касовата книга на обектите. Установените при проверките обороти от продажби се съпоставят с данните получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства.

Под засилено дистанционно наблюдение и физически контрол са 50 високо оборотни заведения за обществено хранене и дискотеки на територията на Варна и курортните комплекси.

При извършените проверки се установява значителна промяна в поведението на търговците към доброволно спазване на данъчните закони, за разлика от миналата лятна кампания, когато при всяка трета проверка данъчните откриваха нарушения.

По време на осъществения контрол са съставени 120 акта за административни нарушения, като 29 от тях са за неиздаване на фискален касов бон, 85 акта за установена разлика в касовата наличност и 6 за липса на фискално устройство.

Всички търговци, които не издават касова бележка се санкционират незабавно със запечатване на търговския обект, освен наложената глоба, като обектите остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *