Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Данъчните се оплакаха: Търговците по морето се предупреждават със снимки на инспектори във Фейсбук
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

taxes-806396_960_720

Затворена група във Facebook, създадена от търговци по Черноморието, предупреждава участниците си за данъчни проверки. Това съобщиха от Националната агенция за приходите

В социалната мрежа са публикувани и снимки на инспектори на НАП, направени по време на проверки, за да могат собствениците да се ориентират кои са служителите на приходната агенция. Групата е създадена от глобени от НАП, чиито магазини и ресторанти са били запечатани за данъчни нарушения.

До момента инспектори на НАП са извършили над 2 500 проверки в заведения и търговски обекти по Черноморието, при които са констатирани близо 170 нарушения, свързани с неиздаване на касов бон, установена разлика в касовата наличност и др. Приходната агенция извършва и съвместни проверки с МВР, като при контролните действия на обходните патрули са посетени над 740 обекта.

Проверките ще продължат до края на туристическия сезон, като основен акцент е отчитането на оборотите и издаване на касови бележки, допълват от НАП. Данъчни инспектори следят и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия.

За пръв път през тази година неиздаването на касови бележки се санкционира освен с глоба, и със запечатване на обекта, като до момента по тази причина са санкционирани 1200 търговци, допълват от НАП.

„Информацията в групата във Facebook няма да помогне на търговците при съпоставката на наличните пари в касата с отчетените на касовия апарат. Най-сигурният начин за предпазване от санкция е отчитането на оборота при всяка продажба“, коментира Васил Панов, който оглавява дирекция „Контрол“ в НАП.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на e-mail: infocenter@nra.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *