• Varna
  14°
  ниска облачност
  Влажност: 50%
  Вятър: 5m/s WNW
  Проблем с историческия договор между Скопие и София
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  20476134_2033398533554873_3858736677239658681_n

  Лидерът на опозицията Никола Груевски няма да даде подкрепата си за документа, е заявил той на среща с Борисов

  ВМРО-ДПНЕ няма да подкрепи договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който днес подписаха българският и македонският премиер Бойко Борисов и Зоран Заев.

  Опозицията, чийто лидер е Никола Груевски, няма да даде подкрепата си – това е казал самият Груевски на Борисов, с когото се е видял. Борисов имаше редица срещи с лидерите на Македония, а по-рано през деня заяви, че се надява Груевски да подпише документа. По-рано ЕК и държавни глави приветстваха документа. Предстои депутатите и от двете страни да го ратифицират.

  По отношение на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, Груевски подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ има по въпроса принципни, дългогодишни и аргументирани позиции, чиято основна идея е да се постигне договор, който няма да остави чувството за победител и победен, и който ще реализира идеята за истинско и равноправно приятелство и сътрудничество между двете държави и народи.


  Той информирал Борисов, че съгласно становището на Централния комитет на партията ВМРО-ДПМНЕ няма да даде подкрепа за договора, който подписа “марионетното правителство на Зоран Заев”, и за който ВМРО-ДПМНЕ имаше конструктивни и съществени забележки и предложения за неговото подобряване, се посочва в изявлението.

  От партията посочват, че двамата са подчертали общата ангажираност за насърчаване на добросъседските отношения в сферите от общ интерес, както и интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО.

  Груевски е изтъкнал, че ВМРО-ДПМНЕ е за задълбочаване на приятелството между Република Македония и Република България, икономическото развитие и подобряване на сътрудничеството между македонския и българския народ.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *