• Varna
  13°
  ниска облачност
  Влажност: 62%
  Вятър: 6m/s WNW
  Ученик от МГ ще участва в първата Европейска олимпиада по информатика
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  математическа гимназия

  Елитното състезание ще се проведе в София в периода 7-13 септември

  Георги Петков, ученик от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна, ще бъде един от младежите, които ще представят България в първата Европейска олимпиада по информатика (Еuropean Junior Olympiad in Informatics – eJOI). Събитието ще се проведе в София в периода 7-13-и септември т.г. под патронажа на президента Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество, съобщават организаторите.

  В Европейска олимпиада по информатика ще се включат младежи на възраст до 15,5 г. от Азербайджан, Армения, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Руся, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция и Хърватия.

  Европейската олимпиада ще постави началото на значими практики във всички страни на Стария континент. Целта на елитното състезание е насърчаване на интереса към ИТ на деца и младежи, стимулиране на състезателното програмиране и признание за най-талантливите в тази област. С първото издание на тази проява IT общността на Съвета на Европа обръща внимание на цялата общественост за важността на науката и технологиите за силно бъдеще на IT индустрията, за устойчивото взаимодействие между образованието и бизнеса и усъвършенстване и професионална реализация на младите таланти.

  В момента България е на 6-о място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика, по чиито стандарти е създадена и eJOI. В индивидуалната ранг листа към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *