Varna
0°
ясно небе
Влажност: 100%
Вятър: 3m/s WNW
Акциите на Amazon се сринаха след туит на Доналд Тръмп
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Компанията загуби 2,2 милиарда долара след “атаката” на президента


Пазарната капитализация на Amazon отчете спад с 2.2 млрд. долара след като президентът Доналд Трънп “атакува” в Twitter световната  платформа за електронна търговия.

Понижението в началото на сесията дори бе от над 5 млрд. долара, но с напредването на борсовата търговия книжата възстановиха част от загубите си.

Разпродажбите по позицията започнаха след туита на Доналд Тръмп: „Amazon нанася големи щети на търговските вериги, които си плащат данъците. Малките градчета и големите мегаполиси из цялата държава понасят загуби. Доста работни места също бяха изгубени“.

Понижението в цената на книжата на Amazon се отрази и на нейния основател Джеф Безос, който отчете спад от 364 млн. долара в своето състояние, до настоящите 83.9 млрд. долара, което му отрежда второто място – след Бил Гейтс.

Тръмп редовно критикуваше както Безос, така и Amazon, още преди да бъде избран за президент. През декември 2015 г. той се изказа негативно заради отразяването на кампанията му от вестник Washington Post и публикуването на фалшиви новини.

През миналата година той заяви, че притежанието на вестника от страна на Безос е с цел намаляване на данъците на Amazon.

Това обаче не е точно така, уточниха щатски медии, тъй като двете компании – Washington Post и Amazon, са две отделни компании с различни собственици.

През декември миналата година президентът Тръмп разкритикува Boeing и Lockheed Martin, като заяви, че правителството плаща високи суми за техните услуги. Двете компании загубиха тогава 1 и 3.5 млрд. долара от пазарните си оценки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *