Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
1066 безработни ще започнат работа по нова национална програма
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

За участие в програмата кандидатстваха 81 работодатели от частния сектор

Общо 1066 безработни ще започнат работа по новата национална програма на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на заетостта в общините с висока безработица. Броят им е с над 200 повече от предварително планирания брой. Това съобщиха от МТСП.
Програма “Работа” ще стартира пилотно от 1 септември в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана, и ще се реализира до края на годината.

Най-много безработни ще бъдат наети в общините Ружинци – 150, Хайредин – 142, Вълчедръм – 140, Бойчиновци – 98, Димово – 81, Борован – 78 и Якимово – 75. В Криводол ще бъдат осигурени 67 работни места, в Чупрене – 56, в Брегово – 45, в Медковец – 42, в Чипровци – 38, в Макреш – 28, в Грамада – 26.

За участие в програмата кандидатстваха 81 работодатели от частния сектор, които заявиха общо 141 места на пълен работен ден. Всички техни заявки са одобрени. Най-активно се включиха работодателите от Монтана, където са заявени 61 работни места от 34 частни предприятия. В област Враца са обявени 44 работни места от 27 фирми, а във Видин – 36 от 20 работодатели. Очакванията са част от наетите в частния сектор безработни да намерят трайна заетост и останат на работа след приключване на програмата.

В публичния сектор са одобрени 925 работни места. От тях 321 са за пълен работен ден. Близо половината от заявките от публичния сектор са за 6-часов работен ден, а 172 – за 4-часов работен ден. Длъжностите за непълно работно време са свързани с дейности, зависими от атмосферните условия, както и такива, насочени към услуги на населението или изискващи по-тежък физически труд.
Подборът на безработните, които ще се включат в програмата, ще приключи на 30 август. Приоритетно ще се осигурява заетост на продължително безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация.

Одобрените от работодателите ще бъдат назначени от 1 септември след проведено от специалистите в бюрата по труда мотивиране за активно включване в трудова заетост.

Финансирането на пилотния етап на програма “Работа” е 2 млн. лв., които бяха осигурени чрез оптимизация на бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *