Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Рибата поскъпва заради таксата за течаща вода
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Рибарници

За нова, по-справедлива тарифа при ползване на реките за рибовъдство, настояват от браншовото сдружение БГФИШ

Високите такси, специално за ползване на течаща вода от реките, правят цената на изкуствено отглежданата риба неконкурентна, въпреки по-добрите й вкусови качества, алармират производители на аквакултури. Има два вида такси според Закона за водите: за водоползване и за водовземане. В язовирите е само за водоползване и се определя на декар за садково стопанство и то плаща не повече от 50-100 лева годишно. Докато нашите стопанства на реки, където се прави заустване и водата се отклонява към тях, плащат до 100 000 лева такса за водовземане, заяви за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на рибарското сдружение БГ ФИШ. Той прави сметка, че само

от несправедливо високата такса

цената на рибата, отглеждана в течаща вода, скача с по 20-30 стотинки за килограм, спрямо тази от садковите стопанства в язовирите, която няма толкова добри вкусови качества. Освен това стопанствата на реките задължително трябва да имат водомери, които да отчитат ползваната вода, в противен случай няма да получат разрешително за следващата година. А как се слага водомер на река, ами нали замръзва през зимата, недоумява браншовикът. По неговите думи проблемът засяга около 100 стопанства за аквакултури – пъстърва, шаран.
Общо

13 разрешителни за водовземане,

за да бъдат отглеждани аквакултури (включително в Черно море), са издадени на територията на Басейнова дирекция „Черноморски район”, обясниха за в. „Черно море” от институцията. От тях са изградени седем рибарници: четири по поречието на реките Камчия, Провадийска, Велека и Чукарска, а други шест са в проект. Издадено е едно разрешително за садково стопанство в язовир „Цонево”, но то все още не е изградено.

В зависимост от вида на отглежданата риба изискванията за количество на ползваната вода са различни, уточниха експертите от дирекцията. Според тях условията в Черноморския басейнов район са подходящи предимно за отглеждането на шаранови риби, които са по-малко взискателни и се нуждаят от по-малки количества вода в сравнение с пъстървовите видове.

САДКОВИТЕ СТОПАНСТВА В ЯЗОВИРИТЕ вече не плащат за водата, която ползват.

Нормативната уредба

до 4 април 2008 г. изискваше да се начислява такса на воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности в зависимост от ползваните декари. След тази дата отпадна таксата за ползване на воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности. И в новата тарифа за таксите за водовземане и за замърсяване, която е в сила от 6 януари 2017 г., не се плаща никаква сума за ползване на воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности. Единствено се дължи такса за водовземането. Тя е за водоснабдяване на производството на аквакултури с повърхностни и от подземни води. Тарифата за водоснабдяване за аквакултури от повърхностни води е 0,001 лв./куб. м от 1 януари 2017 г. , 0,002 лв. за куб. м от началото на 2019 г. и 0,003 лв. за куб. м от 2021 г.

РибарнициЗа водоснабдяване за аквакултури (или животновъдство) от подземни води таксата от 1 януари т.г. е 0,03 лв. за куб. м, от началото на 2019 г. се вдига на 0,06 лв. за куб. м, а от 1 януари 2021 г. – 0,08 лв. за куб. м, посочиха от Басейнова дирекция. 550 лв. е била една от най-високите такси, платени от рибно стопанство на територията на Черноморския басейнов район за 2016 г.
По отношение

изискването за монтиране на водомер

експертите от дирекцията са категорични. В Закона за водите има разпоредба (чл. 194а, ал. 1), според която отнетият при водовземането обем вода се измерва посредством отговарящи на нормативните изисквания измервателни устройства. Не е допустимо измерване на отнетия обем вода по други начини. Те смятат, че има редица технически решения, които позволяват подходящо монтиране на водомерни устройства за водовземане с различни цели.

От рибарското сдружение БГФИШ заявиха за в. „Черно море”, че ще настояват през Министерството на околната среда и водите за нова, по-справедлива тарифа специално за ползването на течаща вода от реките при производството на аквакултури. Според тях в случая практически не ставало дума за водовземане, тъй като ползваната вода отново се връща в реката, и то напълно пречистена в рибното стопанство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *