Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Безплатни прегледи за перде на окото във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

очен преглед

Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез ранно откриване на заболяванията, които най-често я причиняват

Безплатни прегледи за перде на окото ще се проведат във Варна в рамките на националната кампания „Право на зрение”. Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез ранно откриване на заболяванията, които най-често я причиняват. На първо място сред тях е катарактата (перде на окото).

Кампанията се провежда от Института за здравно образование със съдействието на специалисти-офталмолози. Във Варна прегледите ще се проведат в петък, 8 септември т.г. от 10.00 до 12.30 ч. в Център за зрение „Професор Групчева”, на ул. „Евлоги Георгиев” 4. Задължително е предварителното записване на тел. 052 644 632.

Прегледите са предназначени за хората над 60 г., които нямат поставена диагноза „перде на окото”. Симптомите на пердето са замъглено и двойно виждане, избледняване на цветовете, честа смяна на очилата. Благодарение на достиженията на офталмологията пердето вече се премахва за минути при амбулаторна процедура, а зрението може да стане дори по-добро отпреди.

Програмата „Право на зрение 2020″ е инициатива на Световната здравна организация. Приета е през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.

По данни на СЗО в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете. ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души. В програма „Право на зрение 2020″ членуват международни браншови офталмолозични съюзи, пациентски и лекарски организации, НПО. Те организират семинари, тренинги, информационни кампании, безплатни скрининги и др.

В рамките на кампанията „Право на зрение” в България миналата година бе направен очен скрининг на над 1000 души. При половината от тях бе констатирано очно перде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *