• Varna
  1°
  ясно небе
  Влажност: 80%
  Вятър: 2m/s NNE
  Балчик с дебютно домакинство на държавно първенство по ветроходство за килови яхти
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  2 (1)

  Организаторите очакват около 30 яхти да се включат в надпреварата

  Балчик ще е домакин на Държавното първенство за килови яхти, което ще се проведе от 7-10 септември. Надпреварата е рганизирана от Българска федерация по ветроходство, с подкрепата на Консорциум “Марина-Балчик” АД, “Св.Св. Константин и Елена” АД и “Би Ар Мениджмънт” ООД.

  По повод предстоящия шампионат днес имаше пресконференция на която присъстваха президентът на федерацията по ветроходство Росен Марангозов, заедно с Ангел Дипчиков-член на УС на федерацията и отговарящ за киловото ветроходство, Тодор Иванов-главен съдия на ДП и Александър Славчев от МК “Балчик”.

  Балчик ще бъде домакин на Държавно първенство по ветроходство за първи път от 2009 г. насам и за първи път на шампионат за килови яхти, обясниха домакините. Те осигуряват три лодки за логистиката на проявата, като ще има и участници в надпреварата от Балчик с лодката “Блу меджик”.

  Община Балчик също е партньор на проявата. Първата гонка ще стартира на 8 септември в 12 ч, а на 9 и 10 септември стартовете са в 10.30 ч. Първият и третият етап са гонки в залива на Балчик, а вторият състезателен ден ще има морски рейс.

  Общо 7 души са включени в съдийска и протестна комисия на надпреварата.

  “По принцип домакинството се дава на ротационен принцип и се радвам, че Балчик отново са домакини на такава сериозна проява”, каза Росен Марангозов. “Състезанието в Балчик ще постави участниците при малко по-други състезателния условия. Вятърът в тази зона от черноморието е по-особен и се надявам това да доведе до по-сериозна интрига в надпреварата”, допълни Ангел Дипчиков.

  Организаторите очакват около 30 яхти за участие, като това не е официалната бройка. “За първи път сме домакини на ДП за килови яхти и това ни радва. Смятам, че имаме опит и ще се справим. Ще осигурим три лодки на организаторите за обезпечаване на море, като ще бъдем полезни и с квалифициран екип включен в организацията и провеждането на ДП”, заяви Александър Славчев.

  Заявки се приемат до 10.00 ч на 8.09. Вече дори има една пристигнаха яхта в Балчик за участие в ДП. След 15.00 ч в последния ден на надпреварата няма да бъдат давани стартове. Очаква се награждавнето да е в неделя/10.09/ около 18.00 ч., като ще има допълнителна информация.

  Състезанието ще се проведе в класовете IRC и ORC. Техническата конференция ще бъде на 8.09 от 10.00 ч.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *