• Варна
  1°
  тъмни облаци
  Влажност: 80%
  Вятър: 5m/s NNW
  Завършилите Техническия  университет имат  добра реализация на трудовия пазар
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Интервю с доц. д-р инж. Маргрета Василева, заместник – ректор „Учебна дейност“ в ТУ – Варна, в ефира на Радио „Фокус“

  – Доц. Василева, кога предстои тържественото откриване на новата академична 2017/2018 година, колко са новозаписаните студенти, които ще посрещне Технически университет – Варна?

  – Тържественото откриване на новата учебна 2017/2018 година в Технически университет – Варна предстои на 18 септември от 12.00 часа. Учебното заведение ще посрещне над 1100 първокурсници. Държавната поръчка за прием в Технически университет – Варна вече е запълнена на 95%. Това е добро постижение за университета, сравнено с предишни години. Миналата година изпълнението на държавната поръчка беше 86%, а по-предишната – около 78%. Всяка година вървим по-добре от гледна точка на приема. Това го отдавам и на нашата непрекъсната работа с абитуриентите. Университетът има много тесни контакти с всички средни училища и професионални гимназии във Варна. Учениците провеждат тук учебните си практики, организираме и различни състезания във всякакви области – енергетика, корабостроене, екология, растениевъдство, електротехника и електроника. Заелите призови места в тези състезания се признават за кандидатстудентски изпити. Кандидатстудентска кампания в рамките на месец-два е вече абсолютно отминала практика и с учениците се работи целогодишно. Стремим се да бъдем гъвкави и именно на това отдавам добре реализирания прием за новата учебна година.

  – Как привличате интереса на зрелостниците в условия на намаляващ брой завършващи и какви условия предлагате за студентите, които не са от Варна?

  – Освен с гимназиите във Варна, университетът си сътрудничи и с училища от цялата страна. Организираме изнесени изпити за привличане на кандидат-студенти. Наши екипи отиват на място в гимназиите и провеждат изнесени изпити. Ученическите състезания се провеждат и в училища извън Варна и към тях интересът е много сериозен. Вече имаме запитвания за организирането им през следващата година. Технически университет – Варна разполага с много голяма база студентски общежития, които са близо до учебното заведение. Студентите са много добре подсигурени и с ученически стол, базата ни от студентски общежития е голяма и реално всички желаещи за настаняване могат да бъдат удовлетворени. По отношение на стипендиите, които осигурява висшето училище, студентите могат да кандидатстват за стипендии, които се осигуряват от образователното министерство, както и за стипендии по проект „Студентски стипендии“, също на Министерството на образованието и науката. В рамките на проекта се предоставят два вида стипендии – за стимулиране на обучението в приоритетни за икономиката области или т.нар. „стипендии за успех“, както и за специални постижения в науката, инженерно-техническите дейности, педагогическите науки, иновациите и предприемачеството, изкуството, културата, включително и спорта или „стипендии за специални постижения“. Всеки един студент може да получи редовна стипендия, втори път – стипендия за успех, и трети път – стипендия за специално постижение“. За кандидат-студентите университетът организира електронни изпити в периода от ноември до август, септември, които се провеждат в центъра за дистанционно обучение. Осъществяваме прием и с оценки от държавните зрелостни изпити.

  – Кои специалности са най-желани?

  – За трета поредна година в Технически университет – Варна най-желани са специалностите в направление „Комуникационна и компютърна техника“. „Компютърни системи и технологии“, „Софтуерни и интернет технологии“ и „Информационни и комуникационни технологии“ са трите специалности в това направление, които се запълват от три години насам на 100%. Местата по държавна поръчка за специалност „Растениевъдство“ също са напълно заети още на първо класиране. Това е нетипично направление за университета, но специалността е много търсена в региона и интересът е сериозен. Надявам се акредитацията да протече нормално и да се увеличи капацитетът. За момента единствено липсата на капацитет в това направление ни ограничава да приемем по-голям брой студенти, но това предстои да се случи. Държавната поръчка за машинно инженерство също е запълнена, което не се е случвало от години. На 100% сме запълнили направление „Общо инженерство“. „Индустриален мениджмънт“, „Индустриален дизайн“ и „Защита на населението при бедствия и аварии“ са нашите отличници в това направление. Университетът обучава студенти в общо шест направления, като само в три от тях има все още няколко свободни позиции за попълване. Все още единични бройки за попълване на държавната поръчка има в специалностите „Електротехника и възобновяеми енергийни източници“, „Автоматика и роботика“, „Електроенергетика“, „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, „Топлотехника и възобноявеми енергийни източници“. Около 40 студенти са се прехвърлили от други учебни заведения в страната. Това също е един показател, че имиджът на университета е добър сред студентите.

  – Какъв е броят на чуждестранните кандидат- студенти и от кои страни са най-много?

  – Увеличава се броят на чуждестранните студенти, които се обучават в Технически университет – Варна. Тази година кандидат-студентите ни от чужбина са около 60. Една част от тях ще минат през подготвителния курс, който провеждаме за тях, а друга част директно ще бъдат записани в първи курс. Основно това са студенти от Турция, Гърция и Нигерия. По програма „Еразъм+“ за студентска и преподавателска мобилност Технически университет – Варна работи с над 50 университета в цяла Европа. Имаме двустранни договори за сътрудничество с университети в Русия, Казахстан и Украйна. За четвърта поредна година ще имаме студенти от Казахстан, които идват при нас за обучение един семестър в областта на автоматиката и роботиката, електроенергетиката и комуникациите. Това е атестат за нивото на обучение в университета.

  – Каква реализация на трудовия пазар имат студентите, завършили университета? Какво е мястото на учебното заведение спрямо останалите в страната?

  – Добра реализация на трудовия пазар имат студентите, завършили Технически университет – Варна. За реализацията на нашите студенти имаме регистри по специалности. Всяка катедра следи възпитаниците си къде се реализират. Реализацията е много добра. Това е свързано и с търсенето на инженерни специалисти напоследък. Втора година вече бизнесът много тясно си сътрудничи с нас, търси специалисти, осигуряват се стипендии, плащат се първите такси на студентите. Има голямо търсене във всички направления за инженери. Според рейтинговата система на направленията у нас шестте направления на университета стоят добре. Имаме две направления на второ място, три – на трето място, останалите направления са на четвърто и пето място. Бих искала да се похваля, че възпитаник на университета, който завърши компютърна специалност с бакалавърска степен, продължи магистратурата си в Харвард. Сега отново се връща при нас, за да запише докторантура и тук ще работи върху докторската дисертация. Това е гордост за нас. След смяната на ръководството през 2015 година в университета са променени всички учебни планове по специалностите за бакалавърска степен, за да бъдат съобразени с изискванията на бизнеса. Колегите консултират учебните си програми със специалисти от бизнеса. За регулираните специалности, свързани с корабоводене, корабни машини и механизми и електрообзавеждане на кораба, учебните програми и планове са съгласувани с Морска администрация и отговарят на всички международни изисквания.

  – Какви форми на обучение са организирани в университета?

  – Доц. д-р инж. Маргрета Василева: За новата академична година в университета има организирано обучение в редовна и задочна форма, която много се търси в инженерните специалности. От две години университетът има акредитация за четири магистърски програми с дистанционна форма на обучение, но интересът към момента е слаб. Една от причините са високите такси за този вид обучение.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *