Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
След напускането на домовете – всеки втори сирак без работа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

сирак, сираци

Социалното министерство започва схема “Открий ме”, ще им търси работа

Всеки втори младеж, напуснал дом за изоставени деца след навършване на пълнолетие, не може да си намери работа. Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика.

“Над 60% от тези деца остават или с ниска квалификация, или трайно безработни, след като излязат от институциите. Важно е като общество да преодолеем стигмата върху тях заради това, че идват от институция“”, заяви пред “Монитор” зам.-министърът Зорница Русинова.

По данни на социалното ведомство в момента в институциите живеят над 1000 деца, което е 7 пъти по-малко спрямо 2010 г.

В подкрепа на тези деца социалното министерство стартира нова схема „Открий ме“, за която са заделени 4 млн. лв. С парите ще бъдат подкрепени талантливите младежи, напускащи сиропиталищата. В програмата ще бъдат включени неправителствени организации, които ще кандидатстват с проекти за подкрепа на уязвимите младежи.

НПО-тата могат да получат до 200 000 лв с които да финансират дейности за социално включване на 600 деца и младежи до 29 г. Това са младежи с различни таланти, които ще получат стипендии или такси за допълнителни курсове, за да развият таланта си.

Освен развитието на спортните и артистичните си умения, младежите ще получат и безплатни курсове по чужд език или програмиране.

“Трябва да подкрепим тези деца, защото те са потенциалния контингент младежка безработица и хора, зависещи от социалното подпомагане”, заяви още Русинова.

Отделно социалното министерство ще субсидира мобилната заетост на младежите, напускащи институции. От октомври държавата ще плаща до 200 лв. за наем и режийни разходи на безработните, намерили препитание на повече от 50 км от дома си. Приоритетно субсидия ще получат именно младежите, напуснали сиропиталищата.

Отделно по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са заделени 12,5 млн. лв. за подкрепа на младежи, поискали да започнат собствен бизнес. Мераклиите да създадат своя фирма ще получат нисколихвен кредит, с който да реализират бизнесидеята си. Размерът на заема варира от 5000 до 50 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *