Varna
18°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 3m/s NE
Проф. д-р Виолета Йотова е новият председател на Съюза на учените във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

На 29 септември започва Месецът на науката


Ръководителят на Първа детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Виолета Йотова е новият председател на управителния съвет на Съюза на учените във Варна. Мандатът на новото ръководство е 4-годишен и ще продължи до 2021 година.

Проф. Йотова (вляво) е новият председател на на Съюза на учените във Варна
Проф. Йотова (вляво) е новият председател на на Съюза на учените във Варна

Проф. Йотова, която членува в организацията от 2010 година, прие длъжността от досегашния председател – началника на ВВМУ проф. Боян Медникаров, на първото заседание на новия управителен съвет. Тя представи пред журналисти новото 10-членно ръководство на организацията.

„Всички заедно ще изработим новата програма на Съюза на учените във Варна, която ще бъде приета догодина“, уточни проф. Йотова.

Съюзът на учените във Варна води началото си от 50-те години, но едва през 90-те години придобива самостоятелност. В момента в дружеството членуват над 250 учени, като над 150 от тях са в сектор „Медицина“. Проф. Йотова сподели, че една от основните цели на съюза е да задържи младите учени в България.

„Съюзът на учените идва от далечното минало, но това не означава, че не може да бъде изпълнен със съдържание и да се доближи до хората“, коментира проф. Йотова.

Тя разказа още, че от 29 септември стартира Месецът на науката във Варна. Първата част от предвидената програма е още с откриването ? в 10:00 ч. в Пленарна зала на Община Варна, когато ще се проведе конференцията „Културното наследство на Варна“. На нея ще бъдат изнесени над 25 доклада по теми, свързани с Морската градина, началото на българското образование в нашия град и много други. Събитието ще бъде закрито на 29 октомври със заключителна конференция, която ще представи постерни сесии и разнообразни заседания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *