Varna
24°
ниска облачност
Влажност: 57%
Вятър: 7m/s SE
Бежанци продават органи, за да достигнат Европа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

тир_бежанци

Незаконните трансплантации се провеждат в Египет

Продажбата на органи на бежанци в замяна на възможност да попаднат в Европа става все по-разпространено явление в Близкия изток, предаде ТАСС, цитирайки излъчен днес репортаж на холандското предаване “Зембла”, цитира БНТ.

По данни на журналистите, разговаряли с анонимен търговец на органи в Кайро, десетки хора вече са се решили на трудната стъпка, за да финансират пътуването си до Европа. Повечето от тях са отишли в Германия, но такива случаи има също в Холандия, Франция, Ирландия, Великобритания, Швеция и Норвегия.

Незаконните трансплантации се провеждат в Египет. Клиентите обикновено са богати граждани на страни от Близкия изток, а един бъбрек се продава за 20 000 евро. Толкова получава търговецът на органи, а той решава колко да даде на бежанеца за пътуването до Европа и колко да остави за себе си.

Криминоложката Фредерике Амбахтсхейр, специалист по търговията с човешки органи, заяви в интервю за предаването, че за първи път чува за подобно явление. “Ако обаче действително е вярно, това е много сериозно престъпление – контрабанда на хора с цел да бъдат получени органите им”, подчерта тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *