Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Условна присъда за смърт на велосипедист
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

съд

Инцидентът станал в аварийната лента на автомагистрала „Хемус“ край Варна

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна предаденият на съд водач Николай Н. от Провадия бе признат за виновен от състав на Варненския окръжен съд за причиняване смъртта на велосипедист в аварийната лента на автомагистрала „Хемус“. При условията на съкратено съдебно следствие с признаване на вината си подсъдимият получи наказание 1,4 год. лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срока на наказанието.
Тежкият пътен инцидент станал на 2 август 2014 г. Подсъдимият Николай Н., тогава на 20 години, навлязъл в аварийната лента на магистралата в посока летище Варна. Там застигнал 67-годишен велосипедист. Колелото на Руско Ч. било отхвърлено след удара, а автомобилът на Николай Н., който пътувал със скорост над 100 км в час, продължил да се движи. Пострадалият бил откаран в болница, където починал.
Причина за смъртта му според заключението на съдебномедицинската експертиза е тежка комбинирана травма на гърдите и корема, с разкъсване на черния дроб и последвал излив на значително количество кръв в коремната кухина.

По делото са назначавани няколко експертизи, след като експерт в тройната автотехническа експертиза година след инцидента се отказал от заключението си, че ударът на автомобила в колелото е бил в аварийната лента.

Без да му бъде официално възложено, експертът си поставил сам задачи, на които си отговорил, като опровергал даденото по-рано заключение на тройната автотехническа експертиза. Той застъпил тезата на защитата, че ударът е бил в дясното платно на автомагистралата.

Окръжната прокуратура във Варна назначила повторна комплексна автотехническа експертиза, която доказва къде и как автомобилът на подсъдимия е застигнал велосипедиста чрез повредените детайли след удара на колата в колелото, следите от задирания по асфалта, начупените храсти и разположението на двете превозни средства непосредствено след сблъсъка.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *