• Варна
  13°
  тъмни облаци
  Влажност: 40%
  Вятър: 8m/s WSW
  Предлагат високо обезщетение за напусналите работа по собствено желание
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  чиновници, работа

  Работодателите не одобряват промяната

  Високо обезщетение за безработица да се полага и на хората, които напускат работа по собствено желание – предложението е на синдикат “Подкрепа” и предстои да се обсъди с работодателите и държавата, предаде бТВ.

  До момента ако човек напусне по собствено желание или по взаимно съгласие се полага минималното обезщетение за безработица в продължение на 4 месеца. В момента то е 7 лева и 20 стотинки на ден.

  При съкращение обаче правилата са други – размерът на обезщетението е по-висок – 60 % от осигурителния доход за последните 2 години. Може да се изплаща по-дълго, в зависимост от натрупания стаж.

  От “Подкрепа” намират това за дискриминационно. „В крайна сметка след като равно даваме, трябва и равно да получаваме”, посочи вицепрезидентът на организацията Иоанис Партениотис. Синдикатът предлагат хората да имат равни права без значение по каква причина е прекратен трудовия им договор.

  Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България обаче е скептичен за предложението: „Тук няма нищо експертно – нито от правна, нито от осигурителна гледна точка. Предложението на “Подкрепа” на практика насърчава възможността вие да може да напуснете, за да си починете”.

  Предложението е внесено за разглеждане в Тристранния съвет.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg