• Варна
  3°
  ниска облачност
  Влажност: 100%
  Вятър: 4m/s ESE
  Военна клетва полагат курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Varnautre.bg
  ©Varnautre.bg

  Ритуалът ще започне с посрещане бойното знаме на Морското училище

  Тържествен ритуал по провеждане на военна клетва от курсантите от „Випуск 2022” за Военноморските сили и „Випуск 2023“ за Военномедицинска академия – София ще се състои на 30 септември от 10 часа в района на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

  Деветнадесет млади курсанти за ВМС, от които 17 младежи и 2 девойки и 19 военни лекари, от които 4 младежи и 15 девойки прекрачиха прага на Морското училище на 18 август т.г.

  Курсантите за ВМС ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, в три специализации: „Корабоводене за ВМС”, „Корабни машини и механизми за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС”.

  Курсантите са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин и други.

  През тази учебна година за първи път в България Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна (МУ-Варна), съвместно с Военномедицинска академия – София (ВМА) и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” (ВВМУ), предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. Обучението се провежда едновременно в МУ-Варна, ВМА и ВВМУ, в редовна форма с продължителност 6 години. След завършване на пълния курс на обучение, студентите ще получат образователно-квалификационните степени (ОКС) „магистър“ по специалността „Медицина” от МУ-Варна и ОКС „бакалавър“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”

  Ритуалът по полагане на военна клетва ще започне с посрещане бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Клетвата ще бъде ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти – капитан III р. Петър Климов.

  След приемането на строя от старшия началник, курсантите ще положат военна клетва и поединично ще преминат под знамената. Следва приветствие на старшия началник и изпълнение на химна на Р България. Положилите военна клетва ще бъдат поздравени от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. От името на първокурсниците, слово ще произнесе курсант Диян Иванов.

  Ритуалът ще завърши с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg