Varna
20°
разсеяна облачност
Влажност: 82%
Вятър: 4m/s ESE
НОИ издава електронни удостоверения за доход от пенсии от четири държави
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

2111289394

Услугата е активна от началото на месец октомври на интернет страницата на институцията

Националният осигурителен институт (НОИ) продължава да разширява списъка с електронните си услуги. От началото на месец октомври на интернет страницата на институцията е активна нова административна е-услуга – „Издаване на удостоверение образец УП-20 за доходи от пенсии от други държави, изплащани чрез посредничеството на НОИ”.

Чрез нея всички лица, които живеят на територията на Република България и получават чрез НОИ своите пенсии, отпуснати от компетентните осигурителени институции в Германия, Русия, Украйна и Молдова, могат да подадат заявление онлайн, а след това да получат документ, удостоверяващ размера и вида на тези плащания по избран от тях начин, включително и по електронен път.

За да ползват новата електронна услуга, потребителите трябва да притежават Квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден от български доставчик на удостоверителни услуги, или Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ. Услугата е платена, като за изготвянето на посоченото удостоверение се заплаща сума съгласно Тарифата за цените и начините на ценообразуване за изготвяне на специализирани продукти и услуги.

Е-услугата е достъпна на интернет сайта на НОИ в рубрика „Е-услуги“/ „Административни услуги“/ Централно управление (Европейски регламенти и международни договори).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *