• Varna
  3°
  ясно небе
  Влажност: 86%
  Вятър: 2m/s E
  Държавният куклен театър във Варна с Голямата награда “Златният делфин” 2017
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  22386396_10210255819223783_1812838740_n

  Отличието бе връчено за визуалния спектакъл по мотиви от древната митология „Орфей”

  Голямата награда “Златният делфин” беше присъдена на Държавен куклен театър – Варна за визуалния спектакъл по мотиви от древната митология „Орфей”. Режисьор е Боян Иванов, сценографията и костюмите са на Свила Величкова, хореографията на Татяна Соколова, музиката на Христо Намлиев, а видеомапингът на Тодор Тодоров. Отличието бе връчено на тържествена церемония по време на ХХVІІ Международен куклен фестивал „Златният делфин”. Международното събитие, което е първият у нас фестивал на кукленото театрално изкуство, се провежда под егидата на Община Варна, Министерството на културата, Българския център на УНИМА, Съюза на артистите в България. Тази година „Златният делфин“ преминава под знака на инициативата „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Журито бе с председател театроведът Красимира Филипова и членове – режисьорът Георги Михалков,сценографът Огняна Серафимова, проф. Шу Минг – директор на Азиатската асоциация за куклено изкуство и Андреа Джакомети – композитор, президент на Културна асоциация „Умбри-А Кончерто” – Италия.

  22360972_10210255819423788_2023260107_nПри спектаклите за деца наградата за режисура беше присъдена на Катя Петрова за спектакъла „Хуан Дариен – Момчето- тигър” на Столичен куклен театър. Този спектакъл донесе още призове на своите създатели: за сценография – на Майя Петрова и за оригинална музика – на Христо Йоцов. Наградата за женска роля заслужи актрисата Вера Стойкова за ролята на Мечо Пух в едноименния спектакъл на Държавен куклен театър – Варна с режисьор Бисерка Колевска. Призът за мъжка роля отиде при Цветелин Павлов за ролята на Хуан Дариен в спектакъла „Хуан Дариен – Момчето-тигър” на Столичен куклен театър.

  При спектаклите за възрастни награда за режисура получи Веселка Кунчева за спектакъла „Дама Пика” по А. С. Пушкин на Държавен куклен театър Пловдив. Отличието за сценография взе Мариета Голомехова за спектаклите „Страх” на Държавен куклен театър Стара Загора и „Дама Пика” на Държавен куклен театър Пловдив. С приза за оригинална музика беше отличен Христо Намлиев за спектаклите „Орфей” на Държавен куклен театър Варна и „Дама Пика” на Държавен куклен театър Пловдив.

  Три награди бяха присъдени за мъжка роля – на Камен Асенов за ролите му в спектакъла „Авеню Q” на Столичен куклен театър, на Любомир Желев за иновативния театрален език в ролята на Грегор в спектакъла „Семейство Замза” на Театрална работилница „Сфумато” и на актьорския екип на спектакъла „1000 дузини”- Елиас Ержабек, Степан Лустикр, Милан Ведрал и Якуб Максимов от театър „Плата Къмпани” Прага, Чехия.

  Награда за дебют, учредена от Съюза на артистите в България, получи Миляна Ношкова за ролята на Евридика в спектакъла „Орфей” на Държавен куклен театър Варна. Приз за майсторско техническо осъществяване бе връчен на Държавен куклен театър Варна отново заради спектакъла „Орфей”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *