Varna
-3°
слаб снеговалеж
Влажност: 79%
Вятър: 3m/s NE
Ръководството на “Спартак 1918” подкрепя инициативата на феновете за връщането на имотите и възраждането на футболния клуб
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Стадион Спартак

Позииция на шефовете на Спартак 1918, публикувана на сайта на клуба:

Преди около една година официално сигнализирахме обществеността и всички възможни институции със станалия печално известен казус с Футболен клуб „Спартак“ – Варна.

Известно е, че през 2006 г., с решение на Общински съвет – Варна, беше създаден Спортен комплекс „Спартак” АД, за да издържа финансово ФК „Спартак” и да стопанисва спортната база. За целта Общината участва в създаденото дружество с апортна вноска, в която освен стадион „Спартак“, с прилежащите територии, бяха включени и други значими недвижими имоти в града. Така, на практика отдадените общински имоти преминаха в частни ръце и тези първоначално прокламирани идеи не се осъществиха. В момента мажоритарният собственик на СК „Спартак“ АД – „Инжстрой“ използва имотите за свои комерсиални цели. В резултат на това футболната база на „Спартак“ е в окаяно състояние, защото не се поддържа, а футболният клуб не може да функционира нормално. През тези години на няколко пъти е уведомявана Община Варна за възникналия обществен казус. Казус, в който грубо е нарушен обществения интерес, за сметка на частни корпоративни интереси. За това преди година, с официални писма, призовахме Министър-председателя на Република България, Министъра на младежта и спорта, Омбудсмана на Република България, Председателя на Държавна агенция за закрила на детето, Кмета на Община Варна, Председателя на Общински съвет – гр. Варна да вземат адекватно отношение по случая. Този призив беше подкрепен от Обединени спортни клубове „ЖСК-Спартак” – Варна, Асоциацията на ветераните спортисти, деятели и спортни съдии във Варна и от Клуба на ветераните на ФК „Спартак” – Варна, както и от над 800 родители и близки на децата от детско-юношеската школа на клуба.

Писмените отговори от тези институции, които получихме не дадоха желания резултат. В следствие на това базата на футболния клуб вече е тотално занемарена и не позволява провеждането на каквито и да е официални състезания и тренировъчни занимания. Това предизвика справедливото недоволство на многобройните фенове на „Спартак“ и на цялата спортна общественост във Варна.

През всичките тези години се натрапва впечатлението, че институциите във Варна, които управляват града – кметът и общинският съвет умишлено бездействат или направо пречат на развитието на ФК „Спартак“, за да защитават частните интереси на мажоритарния собственик на Спортен комплекс „Спартак“.

Ние, като ръководство на футболния клуб, отговорно заявяваме, че за настоящото първенство успяхме да намерим сериозни потенциални финансови инвеститори, но отново не срещнахме разбиране от страна на отговорните фактори в град Варна.

Не можем да чакаме повече! За това, категорично заявяваме, че напълно подкрепяме и заставаме твърдо зад предприетата инициатива на феновете на „Спартак“, които безкористно подкрепят футболния клуб, признават и уважават близо 100-годишната история на „Спартак“. В тази инициатива се включиха и много известни футболни личности, както и различни спортни организации!

Трябва да се намери начин, спортната база на футболния клуб – стадион „Спартак”, с прилежащите територии, спортен комплекс „Локомотив”, който винаги се е използвал от детско-юношеската школа, както и всички други имоти, които бяха предназначени за издръжката на ФК „Спартак“ да станат отново общинска собственост и след това да бъдат отдадени дългосрочно и безвъзмездно на футболния клуб. Така ще се създадат необходимите условия за осигуряване на финансиране и по-добро бъдеще на футболния клуб.

Управителен съвет на ФК “Спартак 1918”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *