Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Техническият университет в Европейската нощ на учените
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

4 студентски фирми представиха свои иновации във Фестивалния комплекс

“Умен” съд следи запасите от основни продукти в дома ви и ви изпраща сигнал какво и кога трябва да напазарувате. Remember IT са нарекли разработката си Ивайло Попов, Валентина Илиева, Денис Саамиев, Тодор Костадинов, Генчо Шопов от специалност „Компютърни системи и технологии” (3 курс) в Техническия университет-Варна. Със своята студентската фирма The Allians те участваха в Нощта на учените във Варна.

Remember IT е за съхранение на течни и твърди продукти като подправки, захар, ядки, течности и т.н. Сензорите му измерват наличното количество и изпращат информацията чрез wi-fi на удобно за потребителя устройство – телефон, таблет, компютър. За връзката е разработено мобилно приложение за проверка на наличните продукти по всяко време, независимо къде по света се намира потребителят. Създаден е и съответен сайт за персонален компютър.

Студентската фирма „Сталди” беше вторият представител на Техническия университет във форума. Тя е на Диляна Стоянова, Станислав Димитров, Александър Георгиев от специалност „Софтуерни и интернет технологии” (2 курс). Те са успели да създадат нова маркетингова игра, която едновременно да забавлява и да рекламира различни обекти по необичаен път. До уебсайта на фирмата се стига чрез сканиране на QR-код, който повежда потребителя по различни маршрути, изпълнени със загадки, изискващи нестандартно мислене. Играта ще застави ползвателя да стане от компютъра си и да се раздвижи, посещавайки различни места в природата или пък музеи, изложби, търговски обекти. Това ще е от търговска полза и за посещаваните обекти. Така чрез маркетинговата си игра, фирма „Сталди“ ни спасява в някаква степен от досадните реклами и нежелания спам, заменяйки ги с нещо полезно и развлекателно.

enu_003

Науката е за всички, науката е навсякъде, науката може да бъде достъпна за всеки – тази е идейната платформа на проекта FRESH, финансиран от програмата на Европейския съюз за изследвания и иновации „Хоризонт 20/20. В Нощта на учените, демонстрираща постижения на младежи по проекта, през тази година са участвали 300 европейски града, от които 11 наши, като българското издание на събитието е 11-о по ред. По установена традиция то се провежда през последния петък на септември за цяла Европа.

Класираните за участие четири учебни студентски бизнес фирми на Техническия университет, са създадени с организационното и научно съдействие на преподавателката от специалност „Компютърни науки и технологии” доц. д-р Слава Йорданова.

Студентската фирма „Електрон – ТУ” е на четвъртокурсниците Николай Михалев, Стоян Стоянов, Иван Петров и Реджеп Осман. Чрез създадените софтуерни и хардуерни продукти, тяхната „Система, следяща слънцето с Arduino контролери”, отчита интензитета на слънчевите лъчи, като се позиционира най-точно срещу тях за по-ефективно ползване на енергията им.

Студентската фирма ”Котера” е на колегите им от същата специалност Кольо Димов, Теодора Тотева, Радослав Монов и Радослав Янков. Чрез модерна технология и техен авторски софтуер, те създават автоматизирана система за оранжерии, при която сензори приемат информация за влажност на почвата, температура на въздуха и т.н., като главният компютър взема решения кога е нужно да се поливат насажденията.

Още през 2016 г. двете фирми демонстрираха продуктите си на Националния младежки бизнес форум „Изгряващи звезди”, организиран от фондацията за партньорство между бизнеса и образованието „Джуниър Ачийвмънт–България”. За отличната им оценка говори фактът, че от десетките участници единствено тези две фирми на нашия университет бяха поканени да покажат постиженията си и на Международния технически панаир „Пловдив – 2016”.

Отново покана за участие в Пловдивския технически панаир получиха и през настоящата 2017 г. двете новоучредени студентски фирми The Allians и „Сталди”. Този път поканата дойде от МОН на Руската федерация и проф. Леонид Червяков от Югозападния технически университет в гр. Курск, Русия, за да се представят на Панаира заедно с 20 руски младежки фирми. Екипите на ТУ бяха единствените от българските университети, предпочетени за изложението. Темата на представяните студентски постижения беше „Иновации и предприемачество в областта на науката”.

Впечатлен от продуктите на нашите студенти, извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в София Анатолий Макаров, ги кани на прием в посолството, където гостите са се запознали с руския космонавт Михаил Корниенко. В посолството те присъстват на 20-минутен видео телемост с двама от космонавтите на орбита в Международната космическа станция, направила досега 108 000 пълни обиколки на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *