Varna
18°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 3m/s NE
Рецидивист ще лежи на топло 2,8 г. за кражба на два автомобила във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

Колите били паркирани на централни булеварди в града

В процедура на съкратено съдебно следствие, 40-годишният В. Р. беше признат за виновен по две повдигнати му обвинения – за противозаконно отнемане на лизингов лек автомобил „Мерцедес“ с варненска регистрация (престъпление по чл. 346, ал.2 от НК), както и за кражба в условия на опасен рецидив и продължавано престъпление на „БМВ Х5“ и други движими вещи (престъпление по чл. 196, ал.1, вр. чл.195 от НК). Деянията са извършени през м. декември 2015 г. във Варна през непродължителен период, само за няколко дни, при сходна обстановка.

Първоначално, вечерта на 5 декември 2015 г. 40-год. мъж се възползвал от момент, когато ползвателя на мерцедеса спрял край пазара за цветя в района на „Чаталджа“ и оставил автомобила си с включени аварийни светлини. За кратко подсъдимият привел колата в движение и потеглил рязко, като в купето останали други движими вещи на собственика – два броя маркови парфюми, два неактивирани айфона, документи за автомобила и др. Веднага било подадено обявление за издирване в полицията и в социалните мрежи, а няколко дни по-късно извършителят бил засечен с колата на оживено място, като при опит да избегне проследяване, последвали повреди по гумите и каросерията на автомобила и той бил изоставен. Чуждите вещи в него не били открити.

Вторият автомобил „БМВ Х5“ е отнет на 7 декември 2015 г. по сходен начин от централен варненски булевард, чрез използване на неустановено техническо средство. Кражбата е извършена пред погледа на пострадалия собственик и семейството му, в деня на нотариалната заверка на договора за покупко-продажбата на автомобила. Стойността на инкриминирания автомобил е за около 25 000 лева, като до приключване на наказателното производство не е бил установен.

40-годишният В. Р. е осъждан многократно за престъпления от общ характер и е търпял ефективно наказание в затвор. За конкретните деяния Районен съд – Варна му наложи отделни наказания като след групиране и редукция с 1/3, заради съкратената съдебна процедура, той следва да изтърпи общо наказание от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *