Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Варненски архитекти за втори път печелят American Architecture Prize
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Отличието е пето за проектираната от STARH сграда – SFS Residence Sea Forest Stone


Варненската архитектурна фирма “STARH” отново е отличена с престижната награда American Architecture Prize. През 2016-а арх. Светослав Станиславов и екипът му за дебщтираха в надпреварата, но с приз за техен проект в София. Тази година отличието ще им бъде връчено за жилищна сграда на брега на морето в района на ваканционен клуб “Ривиера” край Варна.

SFS-Stanislavov-Architecture-06-1

Тя е построена в имот с голяма денивелация, с девствен ландшафт, съдържащ в себе си ценни дървесни видове и естествени скални образувания. “Най-голямото предизвикателство пред нас при проектирането на SFS Residence Sea Forest Stone бе създаването на съвременна, органична сграда, която да се впише с лекота в околната среда. Да изглежда лека, ефирна и ненатрапчива, да работи заедно с всички елементи на ландшафта без да доминира”, обяснява арх. Станиславов.

SFS има 5 жилищни етажа и един приземен, предвиден за паркиране. На всеки от жилищните етажи са разположени по 7 апартамента, разделени на два входа. Апартаментите са с правилна, ортогонална форма и големина от 55 до 118 кв.м. Всички са с благоприятно географско изложение и морска панорама. Лоджиите и големите витрини осигуряват максимален контакт с природата и морето. Използваните два материала – стъкло и финландско термо дърво, придават модерен вид на сградата и спомагат за нейното хармонично вписване в заобикалящата я среда.

Преди да впечатли американското жури проектът на SFS Residence Sea Forest Stone вече бе удостоен със сребърен медал и специална награда на посланика на Япония в София на XIV-то Световно Трианале на Архитектурата INTERARCH 2015. Първа награда сградата печели и в категория Многофамилни жилищни сгради на АРХИНОВА 2016, както и
Награда от Годишната изложба на Камарата на архитектите на Румъния A_DA 2016. А също и специална награда от Architizer A+Award 2017.

“Архитектурата променя живота, а също и пейзажите”, е мотото на Американските награди за архитектура, които са най-уважаваното признание в индустрията и има за цел да покаже феноменалния талант и визия, демонстрирани от архитектите по целия свят. Тази година “STARH” печели в категория “Архитектурен дизайн: Зелена архитектура”. Награждаването е на 27 октомври в Ню Йорк.

Всички победители можете да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *