Varna
19°
разсеяна облачност
Влажност: 88%
Вятър: 1m/s WNW
Зрелищна церемония дава старт на XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

EAB3AD18-415D-4362-AC18-314E62FB0E24

Вицепрезидентът Илияна Йотова и над 100 гости ще преминат по червената пътека в СОК „Камчия“

С тържествена церемония, достойна за сцените на световните кинофоруми, тази вечер ще бъде открит XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми. Под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили, край шпалир от матроси и доброволци на Българския червен кръст, по червената пътека в комплекс „Радуга“ в „Камчия“ ще преминат патронът на фестивала – вицепрезидентът Илияна Йотова, и повече от 100 гости – актьори, режисьори, кинодейци, представители на Червения кръст и Червения полумесец от близки и далечни краища на света.

Голямата награда – стъклена пластика, която напомня кристален кораб, ще бъде връчена за първи път в 52-годишната история на филмовата надпревара. Тя ще пристигне с ретро кабриолет DKW, произведен през далечната 1938 г. Пластиката – приемник на най-престижното отличие от „първото летоброене“ на червенокръсткия фестивал „Златният кораб“, ще бъде внесена в зала „Радуга“ от двойка шампиони по спортни танци. Част от церемонията по откриването на най-престижния есенен кинофорум край морето ще бъдат още виртуозните изпълнения на танцьорите от клуб „Стар денс“ и на 12-годишния Донко Марков, грабнал голямата награда в първия детски конкурс „Пирин фолк 2017“.

Освен богатата палитра от игрални, документални, червенокръстки и здравни филми, организаторите на фестивала – Българският червен кръст и Медицинският университет във Варна, са включили в програмата поредица от актуални беседи в дискусионния форум по темата на 17-ото издание – „Агресия, хуманизъм, кино“. В тях ще вземат участие водещи анализатори, като социалния антрополог доц. Харалан Александров, журналистите Михаил Вешим, Емил Спахийски, Валери Найденов, Тома Томов и зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова.

Част от фестивала ще е и Академията по документално кино за млади активисти на Червения кръст и Червения полумесец, които ще бъдат обучавани как да отразяват със средствата на съвременната кинодокументалистика най-важните моменти от дейността на хуманитарната организация. Ръководител на специалната секция на академията – „Ретро ателие“ ще бъде лично директорът на дирекция „Библиотека и архив“ в международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Грант Мичел.

Както вече стана ясно, тази есен фестивалът ще се разгърне на рекордно много сцени – в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, Пленарна зала на Община Варна, Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Социалната чайна, „Златна Варна“ (Брюхаус “Черната овца“) и Театър „Българан“, а безлатните автобуси между морската столица и „Камчия“ ще пътуват всеки ден от 12 до 15 октомври. В петък, събота и неделя тръгването от Варна ще е в 13:00, 15:00 и 17:00 часа, а от „Камчия“ – в 16:30, 18:30 и 20:30 часа. Началната спирка на автобусите за Санаторно-оздравителния комплекс е на ул. „Антим I“, до Археологическия музей. В „Камчия“ те ще чакат киноманите пред комплекс „Радуга“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *