Varna
25°
ясно небе
Влажност: 53%
Вятър: 6m/s SE
Димитър Карбов: Стадион “Варна” ще е готов до края на 2018 година
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

4582CEF1-EFC7-44A4-B1E9-7AB37C2913AA

Изкуствен остров и подводен ресторант са предвидени в новия ПУП на КК “Св. Св. Константин и Елена”

 

Строителството на стадион „Варна” ще бъде завършено в обявения срок, който е до края на 2018 г. Това увери в предаването „Зала Пленарна” по Дарик Варна общинският съветник Димитър Карбов (НФСБ), който е представител на местния парламент в дружеството „Спортен комплекс Варна”, в което Община Варна притежава 35%, а останалите са на “Химимпорт” АД.

„Стадион ще има и ще бъде готов в срок. Няма отклонение от посоката, която сме поели, но има инсинуации от хора, които злосторнически твърдят, че съществува проблем със стадиона. Такъв проблем обаче няма. Строителните дейности продължават, като фокусът е насочен към фасадата, а след това ще продължат в западната част на стадиона”, каза Карбов.

Работата по съоръжението беше замразена през летните месеци, тъй като изпълнителят „Планекс” беше ангажиран със строителството на новия магазин на „Кауфланд” в съседство. Веригата закупи терен от 14,5 дка, който беше част от активите на „Спортен комплекс Варна”. С парите от сделката беше финансиран строежът на стадиона.
Към момента са нужни около 20-25 млн. лв., за да бъде напълно завършено съоръжението, посочи Карбов. Той е оптимист, че средствата ще бъдат осигурени от ръководството на дружеството и няма да се наложи да бъдат продавани нови парцели.

Подробният устройствен план на варненския курорт „Св. св. Константин и Елена” вече е утвърден от Националния експертен съвет по устройство на територията и до края на годината може да влезе в сила, след като приключат процедурите по обжалване. Подготвяният 14 години ПУП обхваща територията между двореца „Евксиноград”, комплекса „Слънчев ден”, морето и магистралата от Варна за „Златни пясъци”. Заложените максималните параметри на застрояване са 15 метра височина, 30 % плътност и коефициент на интензивност 1,5. Предвидено е също изграждането на изкуствен остров с яхтено пристанище и подводен ресторант.
„Подробният устройствен план ще даде нов тласък за развитието на Варна. Прави чест на проектантите и възложителите, че запазват уникалната и характерна за курорта растителност. На хората им омръзнаха бетонът и желязото”, коментира Карбов, който оглавява общинската комисия по архитектура.

По повод медийния скандал, в който попадна лидерът на НФСБ Валери Симеонов, Карбов заяви, че партийният му лидер е безкрайно честолюбив и реагира бурно, ако бъде засегнат.

„Манджата е пресолена, скандалът се разрази заради първия участник в сутрешния блок на Нова телевизия Антон Тодоров. В момента правителството е под обстрел. БСП и ДПС са изключително недоволни от партньорството, което дава дълга писта за управление, и използват най-малкия повод да слагат прът в колелото”, завърши Карбов.

18 коментара

 1. Доменик

  Знаем, че ще бъде готов през 2018 година, няма нужда всеки ден да ни информирате за това. Едва ли вече има някой, който да не е разбрал.

 2. ju

  Давате ли си сметка че това е най скъпия стадион в света. спрете да крадете с надути сметки. да се назначи независим строителен контрол.

  • fiko

   Стана ми интересно можеш ли с цифри да докажеш, че е най-скъпият?

  • Джинджифил Глухарчев

   в България няма такова нещо “независим строителен контрол” , тук всичко е от бандит на горе

 3. фен

  Най-скъпият е на Зенит – около 1 милиард и половина долара :) Стадион Варна не знам с какво е оскъпен, мисля че ценага му е реална

 4. гост

  Колкото и да е красив стадиона трябва всички сектори да бъдат покрити с козирка, за да има завършен вид.

 5. гост

  От БФС трябва дя вземат решение: от 2020 година да не се дава лиценз на отбори които нямат закрит футболен стадион, на които да могат да се играят мачове за Европейско първенство. Задължително стадионите да нямат писта и да са закрити трибуните с козирка. Ако трябва първенството ще бъде от няколко отбора:

 6. Ричарт

  Корумпираните от БФС които разрешават на отбори да участват във футболното първенство които нямат лиценз на стадиона си, трябва да им се потърси съдебна отговорност. Защото корупцията е престъпление и пречи за развитието на българския футбол. Отборите вместо да дават рушвети да участват в първенството: ще трябва да плащат скъп наем на отбори с лицензиран стадион, за да играят мачовете си на тях. Другият вариант е да си изградят съвременни стадиони без писта с козирка изцяло над трибуните.

 7. възмутен

  Интересно как в големите футболни клубове в България, ограбиха отборите и не искат да довършват стадионите си по новите Европейски изисквания. Дори докараха отборите си до фалит и не им се търси съдебна отговорност. Във България явно че всичко е възможно, само мъж не може да роди. Но тези джендъри и еничари работят упорито по този въпрос.

 8. възмутен фен

  Не трябва да се допускат махленски отбори в първенството които играят официални мачове на ливада. Затова отбори които имат по стотина човека публика, ще бъде най добре за тях и за първенството да се обединят няколко клуба. Така ще могат с общи усилия да изградят модерен стадион и да направят конкурентен отбор в първенството. Един нов силен отбор ще привлече бързо много привърженици. Например софийските отбори без Левски и ЦСКА, могат да се обединят и да създадат футболен клуб България или София. Тогава фенове на Левски и ЦСКА ще им ходят на мачовете и ще бъдат фактор в първенството. В момента заемат мястото на някой провинциален отбор, на които целият град ще бъде на мачовете. Отбори фантоми пречат на първенството.

 9. фен на Националите

  През 1994 по случай успеха на Националния отбор по футбол четвърти в Света, не направиха нов модерен стадион. Сега премиера Борисов се изказа не подготвен, като заяви че докато няма футболни успехи няма да се изгради нов модерен стадион. Това означава ли че като няма правителството успехи в борбата срещу престъпността и корупцията, както и в здравната реформа: да няма правителство.

 10. Джек

  Министрите много обичат да се снимат с преуспелите български спортисти. Но когато стане въпрос за тяхно спонсорство, министрите се крият в миша дупка. Дори премиера Борисов се превърна в световен шампион по лъжи, за обещаване изграждането на нов Национален стадион. Възможно е съветниците му да не познават добре София и да са го подвели за все ново място на стадиона. Но това не е оправдание а безотговорност.

 11. Леонардо

  Стадион Варна ако бъде завършен със всички сектори да са с козирка, ще бъде едно бижу не само за Варна, но и за цяла България. Тогава Варненци ще имат фенове от цялата страна. Но за да не бъде опорочено първенството: ще трябва съдиите които умишлено грешат да плащат глоби освен на БФС и на отбора потърпевш от техните грешки. Защото обезценяват труда на футболистите и първенството се обезсмисля.

 12. Леонардо

  Варна освен че е лятна столица, ако завърши строителството напълно да бъде закрит стадион “Арена Варна”ще се превърне и във футболна столица на България.

 13. Кристофър

  За да се играят велики футболни дербита във Варна, ще трябва цялата Варненска общественост да бъде съпричастна в изграждането на този прекрасен стадион и то предсрочно. Със силният си отбор на този стадион ще приемат много Европейски отбори, които са футболни великани.

 14. Джи Ес

  Когато в първа и втора лига на България се изградят стадиони като този във Варна, Разград и Ловеч, тогава първенството ни ще бъде сред първите двадесет в Европа.

 15. Еи Сии

  След направата на стадиона акулите ще погълнат много велики отбори и ще бъдат техните екзекутори.

 16. Пифа

  Стадиона няма да е изцяло покрит с козирка! Единия сектор е оставен без, за да може да се увеличава капацитета му. За толкова години строеж как пък никой от вас не научи това …?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *