Varna
8°
ясно небе
Влажност: 61%
Вятър: 2m/s WNW
Димитър Карбов: Стадион “Варна” ще е готов до края на 2018 година
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

4582CEF1-EFC7-44A4-B1E9-7AB37C2913AA

Изкуствен остров и подводен ресторант са предвидени в новия ПУП на КК “Св. Св. Константин и Елена”

 

Строителството на стадион „Варна” ще бъде завършено в обявения срок, който е до края на 2018 г. Това увери в предаването „Зала Пленарна” по Дарик Варна общинският съветник Димитър Карбов (НФСБ), който е представител на местния парламент в дружеството „Спортен комплекс Варна”, в което Община Варна притежава 35%, а останалите са на “Химимпорт” АД.

„Стадион ще има и ще бъде готов в срок. Няма отклонение от посоката, която сме поели, но има инсинуации от хора, които злосторнически твърдят, че съществува проблем със стадиона. Такъв проблем обаче няма. Строителните дейности продължават, като фокусът е насочен към фасадата, а след това ще продължат в западната част на стадиона”, каза Карбов.

Работата по съоръжението беше замразена през летните месеци, тъй като изпълнителят „Планекс” беше ангажиран със строителството на новия магазин на „Кауфланд” в съседство. Веригата закупи терен от 14,5 дка, който беше част от активите на „Спортен комплекс Варна”. С парите от сделката беше финансиран строежът на стадиона.
Към момента са нужни около 20-25 млн. лв., за да бъде напълно завършено съоръжението, посочи Карбов. Той е оптимист, че средствата ще бъдат осигурени от ръководството на дружеството и няма да се наложи да бъдат продавани нови парцели.

Подробният устройствен план на варненския курорт „Св. св. Константин и Елена” вече е утвърден от Националния експертен съвет по устройство на територията и до края на годината може да влезе в сила, след като приключат процедурите по обжалване. Подготвяният 14 години ПУП обхваща територията между двореца „Евксиноград”, комплекса „Слънчев ден”, морето и магистралата от Варна за „Златни пясъци”. Заложените максималните параметри на застрояване са 15 метра височина, 30 % плътност и коефициент на интензивност 1,5. Предвидено е също изграждането на изкуствен остров с яхтено пристанище и подводен ресторант.
„Подробният устройствен план ще даде нов тласък за развитието на Варна. Прави чест на проектантите и възложителите, че запазват уникалната и характерна за курорта растителност. На хората им омръзнаха бетонът и желязото”, коментира Карбов, който оглавява общинската комисия по архитектура.

По повод медийния скандал, в който попадна лидерът на НФСБ Валери Симеонов, Карбов заяви, че партийният му лидер е безкрайно честолюбив и реагира бурно, ако бъде засегнат.

„Манджата е пресолена, скандалът се разрази заради първия участник в сутрешния блок на Нова телевизия Антон Тодоров. В момента правителството е под обстрел. БСП и ДПС са изключително недоволни от партньорството, което дава дълга писта за управление, и използват най-малкия повод да слагат прът в колелото”, завърши Карбов.

5 коментара

 1. Доменик

  Знаем, че ще бъде готов през 2018 година, няма нужда всеки ден да ни информирате за това. Едва ли вече има някой, който да не е разбрал.

 2. ju

  Давате ли си сметка че това е най скъпия стадион в света. спрете да крадете с надути сметки. да се назначи независим строителен контрол.

  • fiko

   Стана ми интересно можеш ли с цифри да докажеш, че е най-скъпият?

  • Джинджифил Глухарчев

   в България няма такова нещо “независим строителен контрол” , тук всичко е от бандит на горе

 3. фен

  Най-скъпият е на Зенит – около 1 милиард и половина долара :) Стадион Варна не знам с какво е оскъпен, мисля че ценага му е реална

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *