• Варна
  8°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s ESE
  Тренировка за ликвидиране на нефтен разлив се проведе във Варненския залив
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  AE067B43-0CD0-4B9A-92DE-AF85293CE7BE

  В учението участваха представители на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, Дирекция „Морска администрация“-Варна, Европейска агенция за морска сигурност и други

  Във Варненския залив се проведе съвместно учение по ликвидиране на нефтен разлив. В тренировката участваха представители на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, Дирекция „Морска администрация“-Варна, Европейска агенция за морска сигурност (EMSA) и други.

  A4AF06BD-0F74-434C-9082-25A95B319AB7През 2012 г. бе оборудван първият кораб за борба с нефтени разливи в териториалните води на България, като неговият договор с Европейската агенция за морска сигурност изтече през миналата година. С усилията на ръководствата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, бе постигнато споразумение с европейската институция за сключване на нов договор за оборудване на нов кораб – втори за черноморската граница на Европейския съюз. Практиката е да има само един в даден регион, а в Черноморския вече има разположен плавателен съд от такъв тип в Констанца, Румъния. След тази договореност беше проведен търг от EMSA за оборудването на търговски кораб, който е на разположение за реакция в случай на разлив.

  По време на учението днес, корабът демонстрира оборудването си за проучване, обозначаване и борба с нефтени разливи, както и приемането и предаването на данни от/на Морския спасително-координационен център. Тренировката се проведе в сътрудничество с EMSA, като паралелно бяха активирани системата за сателитно наблюдение за нефтени разливи (Clean Sea Net) и европейската система за бедствия CESIS (ERC).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *